Kolumne

Zašto u vrijeme organiziranog odvoza otpada ti i dalje ZAGAĐUJEŠ i uništavaš?

Text jeste malo duži ali vrijedi pročitati jer nekako imam moralnu obavezu da sve ovo podijelim sa vama dragi prijatelji, učenici, roditelji…
Eto!!! Da vidite kako ne treba da se ophodite prema Prirodi jer ako ovakvi budete nemojte se Čuditi svim ovim vremenskim NE prilikama koje nas pogađaju. Priroda više ne trpi ljudski NEmar!!!

Usput ovaj kome je skija zavrsila u rijeci da zna Kod mene je, na obali Zlatnog potoka pa Bujrum nek svrati po nju. Takođe gospodin ili gospođa kojim su nestale 4 pune kese pampersa TROJKE i one su tu stavio sam ih u ovu plavu vreću pa Bujrum da ne tražite, tu su!!! U kolekciji je i crvena Trenerka, takođe trenutno u ovoj plavoj kesi. Ima tu i izgubljenih Higijenskih uložaka, jakni, vreća za krompir, najlona svih vrsta i dezena a o plastičnim bocama raznih tipova gdje prednjači u narodu poznata BAMBUČA, inače Pivska flaša da i ne govorim. Sve u rubrici IZGUBLJENO (bačeno) – nađeno (Pokupljeno)!!!

Bolan ili bona ne bila pa zašto, zašto u vrijeme organiziranog odvoza otpada ti i dalje ZAGAĐUJEŠ i uništava ovu blagodat koju nam je bog dao!!! Zašto prljaš, zašto?? Nemaš izgovor, ne nemaš, ne možeš imati i ne smiješ imati!!! Da se nadovežem na sve ovo sa stručne strane. Evo juče, bio sam na seminaru pod nazivom ” Učenik 21.vijeka “. Lijepo predavanje brate, plaho. Međutim. Danas dok sam se bavio ispravljanjem ovog ljudskog NE mara skontah “Nema potrebe da učenike činimo dostojanstvenim suvremenicima 21.vijeka”. Naši učenici su ZLATNI, problem je uz dužno poštovanje prema onim savjesnim ipak u njihovim roditeljima !!!

Zašto sve ovo pišem? Zato što se JA sjećam tih lijepih vremena kad sam se kao dijete igrao po obalama ove rijeke i pio istu. Sjećam se bogatstva flore i faune ove rijeke. Sjećam se vremena kad sam se kupao u istoj, svih onih virova punih pastrmke, riječnih rakova, sjećam se. A dobro se sjećam. I dobro da se sjećam jer izgleda da će mi ubrzo ako se ovako nastavi ostati samo sjećanje i uspomene na moje prelijepo djetinjstvo provedeno na obalama moje i vaše GORUŠICE ili kako ja volim da Kažem ” Zlatni potok “. Na kraju vas u ime naše rijeke i svih stanovnika kako biljnih tako i životinjskih MOLIM da prestanete sa ovim ugnjetavanjem iste.

Meni ne treba nikakva finansijska satisfakcija za održavanje čistoće iste. Dok sam živ dio koji teče pojasom uz moje imanje će biti čist i moja poruka je “Ne možete nabacati koliko Ja mogu očistiti”!!! Evo pošto živimo u eri svakojakih “challenge – a” ili ti “Izazova” ja izazivam sve svoje prijatelje a naročito svoje marljive učenike koji zive u pojasu oko rijeke da očiste istu. Izdvojite 2,3 sata svog vremena i zajednički učinimo nešto dobro za Generacije koje dolaze. Pokupimo ljudski nemar u vreće i iste jednostavno samo iznesimo na mjesta određena za odlaganje otpada. Garantujem a i lično ću se založiti da se iste odvezu u režiji komunalnog preduzeća. Ukoliko nemate “Kad” čistiti dovoljno je da barem prestanete BACATI smeće i time će te uveliko uzeti učešće u ovom izazovu!!! Nikad nije kasno da se promjenimo za dobrobit cijele zajednice!!! Na kraju nemojmo uvijek gledati na to sta je ko uradio nego sta smo i sta možemo uraditi za dobrobit Sviju nas.

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh