Gastro

Dženita Kalić-Hadžić, Visočanka koja je zdravu ishranu pretvorila u posao: Bitno šta jedemo, ali još je bitnije šta jede nas

U vremenu brze hrane jako je teško vratiti se prirodi i posvetiti se zdravom načinu života. Okovani obavezama, pokušavamo ići ukorak s vremenom, ali ponekad je potrebno stati i razmisliti da li je ipak bitnije ići ukorak s prirodom. Visočanka Dženita Kalić-Hadžić, majka tri prekrasne djevojčice, pravi je primjer snažne žene sa snažnim uvjerenjem da zdrava vanjština dolazi iz zdrave unutrašnjosti.

Za Visoko.co.ba piše: Hana Bašić

Svoju malu kuhinju pretvorila je u svoje radno mjesto, odakle dolazi sva njena pozitivna energija, prekrasni mirisi i vedrina, ali i dobra krvna slika. Svoje znanje i vrijeme odlučila je uložiti u širenje svjesnosti o zdravoj ishrani, te je ponajprije sama najbolji primjer kako ništa od onoga što govori nije nemoguće. Svoja iskustva rado je podijelila sa nama.

Visoko.co.ba: Gdje se to nalazi izvor potrebe za zdravim načinom života?

“Volim zdrav stil života, a samim time i zdravu ishranu i spremanje zdravih obroka. Zdrava ishrana donosi benefite u svakodnevnom životu, a ono najbitnije jeste što time unaprijeđujemo i čuvamo svoje zdravlje, imamo dovoljno energije za cjelodnevne obaveze i naravno osjećamo se dobro”.

Visoko.co.ba: Općepoznato je da zdrava ishrana oduzima mnogo vremena i novca, te da su to dva glavna razloga zbog kojih ljudi odustaju. Kako prevazići ovu barijeru?

“Što se tiče vremena, priprema zdravih obroka stvarno ne iziskuje puno vremena, kao što to mnogi misle. Ponekad je potrebno pripremiti nešto unaprijed, npr. navečer potopiti sjemenke ili neke žitarice i sutra je već pola posla gotovo. Kada su u pitanju jutarnji obroci, tu je blender naš najbolji prijatelj, mada je on aktivan skoro cijeli dan”, istaknula je Dženita i uz to dodaje da uz dobru informisanost zdrava ishrana ne traži velike finansijske napore.

“Novac  se uglavnom izbalansira, kad prestanete kupovati nezdrave stvari, prilagodite sebi obroke prema situaciji. Sezonsko voće i povrće su uvijek pristupačni, a sjemenke su isto povoljne. Recimo, od šake badema možete napraviti bademovo mlijeko, koje je jako zdravo i puno minerala, a još vam  ostane pulpa za krekere i sve to po cijeni jedne čokolade. Bitno je samo informisati se, organizovati i istraživati”.

Visoko.co.ba: Šta vam je najveća motivacija i gdje početi svoj put prema zdravlju?

“Meni se nikada nije sviđala težina u stomaku i tromost poslije obroka. Kada sam počela da mijenjam ishranu i vidjela da može bez toga, zaista sam bila presretna. Kada  mogu odmah poslije ručka krenuti dalje za obavezama, znam da sam pojela ono što treba”, priznaje Dženita i tvrdi da bi nam motivacija zasigurno trebalo biti naše zdravlje i bolja kvaliteta života.

Naša sagovornica ističe da je najbolje  krenuti od početka, to jeste od doručka. Dovoljno je za početak postepeno mijenjati  svoje jutarnje navike. Umjesto preskakanja doručka ili uzimanja nečeg nezdravog, dovoljno je ujutro početii sa voćem, napraviti sebi dobar sok, a ako ubacimo u njega “zeleniša”, već smo učinili puno za sebe i svoje zdravlje.

“Postepeno, kako mijenjamo ishranu ka boljem naš organizam to osjeti i višestruko nam vraća”, kaže Dženita.

Visoko.co.ba: Gdje se u našoj kuhinji krije naš najveći neprijatelj?

“Pa u našim kuhinjama je definitivno frižider taj koji, za početak, zahtjeva reorganizciju. Potrebno je izbaciti iz njega sve što je nezdravo. Možemo sami sebi pripremiti sve u zdravijoj varijanti, od grickalica, sokova, krekera, mašta kad radi svašta nam kreira. Također,  zdravi slatkiši su spas za žene koje teže dobroj liniji”, priznaje Dženita.

Sa odlukom da popravi svoje loše navike, tvrdi da je dobila bolji kvalitet života, poboljšanje zdravlja, bolje raspoloženje, i da joj ovakav način života joj je donio puno više prilika za druženje i smijeh, a odnio glavobolju. Dženita kaže da u njenoj kuhinji uvijek ima njenog domaćeg muslija, kojeg redovno pravi, te da su često tu krekeri i da je bademovo mlijeko svakodnevno u pripremi.

Visoko.co.ba: Kada ste počeli sa pravljenjem i prodavanjem vlastitih proizvoda i da li ste zadovoljni rezultatima?

“Ovaj moj posao je sam od sebe postao poslom. Musli sam davno počela da pravim i to je prvo sa čim sam počela da eksperimentišem, jer mi se ove kupovne mješavine nisu sviđale. Međutim, mnogi koji su probali traže da im i dalje pravim, tj. da im prodajem. Tako je počelo, a otišlo je daleko. Eto, tako osobe koje vole zdravu hranu prepoznaju i cijene ono što ja radim, od procesa pravljenja, u koji ulažem puno truda i ljubavi, do sastava”, govori Dženita, a uz to dodaje da sad njene kesice stižu u mnoge gradove, čak i preko bh. granice, a kroz sve to upoznala je divne ljude i stekla nove prijatelje.

Visoko.co.ba: Poruka za sve one koje imaju predrasude prema zdravoj hrani? Savjet za one koji žele da se počnu zdravo hraniti?

“Nama ženama su uvijek zanimljivi zdravi slatkiši. Sve što ja pravim je bez šećera, bez loših masnoća ili bilo kakvih štetnih dodataka. Organsko,zdravo i ukusno”, ističe Dženita, te dodaje kako rado dijeli svoje recepte svima koji požele da pokušaju sa zdravijim obrocima.

Dijeljenje recepata je ono što je čini jako sretnom i ispunjenom, stoga je i sa nama danas podijelila recept za slatkiš koji ne deblja:

Sastojci:

Šolja predhodno namočenih,očišćenih hurmi
pola šolje oraha,
2-3 kašike kokosovog ulja,
kašika sirovog kakaa
kašika kikiriki putera

Priprema: Sve izblendati ,formirat kuglice i uvaljati u mljevene orahe. „Ovo su odlične kuglice za ponijeti, kad nas uhvati želja za slatkim, za poslije treninga i uopšte za bilo kad“, dodaje ona.

Visoko.co.ba: Koja bi vaša poruka bila za sve one koji žele iz korijena mijenjati svoje navike?

“Zdrava ishrana jako korisna ali treba čovjek biti umjeren u svemu i živjeti bez opterećenja. Koliko god je bitno šta  jedemo, još je bitnije šta jede nas .Zato,pozitivna energija, osmijeh na lice i čisto srce i sve će da bude u redu”.

Nadamo da vas je ova priča inspirisala da već sutra krenete sa uvođenjem zdravih navika, a ukoliko to odlučite učiniti svakako potražite i zdravu hranu naše sagovornice i savjete na njenom Facebook profilu.

 

*Tekst autorice Hane Bašić nastao je u okviru projekta “Omladinski novinari na putu ka profesionalnoj karijeri”, koji zajednički realiziraju Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice i redakcija portala Visoko.co.ba.

Projekt je podržan od USAID-ovog Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP), a kojeg implementiraju Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i Otvorena mreža.

 

Visoko.co.ba/Hana Bašić

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh
Loading...