Gastro

Grilovani stejk

Za današnji ručak naparvite grilovani stejk.

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • kilogram odreska od junetine
  • so, biber
  • 3 grančice ruzmarina
  • 10 čeri paradajza

Priprema:

Neka odrezak odleži nekoliko sati u maslinovom ulju. Tako se stabilizuju mesne bjelančevine zbog čega je meso na samom kraju mnogo mekše i ukusnije. Meso sjecite na debljinu od četiri centimetra. Nikad nemojte odrezak direktno iz frižidera stavljati na vatru, dajte mu malo vremena da se ugrije. Posolite sa svake strane pa pecite ili na dobro zagrejanom roštilju ili na električnom roštilju s minimalnom količinom ulja.

Za srednje pečen biftek slijedite korake, dva puta po dva minuta pečenja na svakoj strani, od ukupno osam minuta. Važno je slijediti ova uputstva i ne okretati meso češće. Tokom pečenja možete grančicom ruzmarina umočenom u maslinovo ulje lagano da premažete meso s jedne i druge strane.

Tako se karamelizuju belančevine i odrezak dobija lijepu braonkastu boju. Prije posluživanja, pustite odrezak da se “odmori” dva-tri minuta i da se sokovi stabilizuju, što će mu osigurati posebnu sočnost. Potom na meso stavite par kapi maslinovog ulja i servirajte ga sa isečenim čeri paradajzom i grančicama ruzmarina.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh