Gastro

Mirisni napitak – kafa s ukusom bundeve

Tokom ljeta brinemo o liniji, jedemo zdravo i stalno smo u pokretu. Kada jesen dođe, postajemo sporiji.

Dani traju kreće i nemamo više tu ljetnu energiju koja nas pokreće da budemo cijeli dan napolju. Tokom jeseni uživamo u sitnim radostima i mnogo više vremena provodimo kod kuće, s prijateljima, porodicom i voljenim osobama. Jesen ima svojih čari i treba ih iskoristiti – jedna od njih je i bundeva.

Bundeva može da se peče, od nje možemo da pravimo ukusne ručkove i čorbe, ali i fantastične kolače. Ona je simbol jeseni i zato volimo da je koristimo na razne načine, a isprobajte je u obliku ukusnog jesenjeg napitka – kafe od bundeve.

Kafa od bundeve, popularno pumpkin spice latte, osvojila je cijeli svijet. Osim što je ovaj neobični napitak veoma popularan, ukusan je, kaloričan i zdrav. Bundeve su lako probavljive i nutritivno bogate namirnice. Takođe je poznato da se mogu koristiti i u kozmetičke svrhe jer ne samo da njeguju i hrane kožu, nego je i štite od karcinoma.

S obzirom na to da je jesen, a s njom i bundeve, uveliko stigla, idealno je vrijeme da napravite kafu s bundevom – jednostavno se praviti, a osim sastojaka koje ćete koristiti, potrebni su vam blender i džezva za kafu, te šolje iz kojih ćete piti ovo jesenje zadovoljstvo.

RECEPT

SASTOJCI:

četvrtina šolje nasjeckane bundeve (sorta prema želji)

pola šolje kuhane kafe

pola šolje mlijeka

1-2 kapi ekstrakta od vanilije

smjesa začina prema želji (cimet, klinčić, đumbir…)

PRIPREMA:

U jedan lončić stavite nasjeckanu bundevu, mlijeko i začine. Čekajte da bundeva lagano omekša, smjesa zavri, a potom sve prebacite u blender i napravite pire od tih sastojaka. Pire prespite u šolju, dodajte kafu i sve dobro promiješajte kako biste dobili pitku, homogenu smjesu.

Ovo su osnovni sastojci, a prema svojim željama možete dodati i druge začine, kao i poigrati se mlijekom na biljnoj bazi, poput kokosovog ili bademovog. Takođe, u specijalizovanim prodavnicama moguće je kupiti smjesu začina koja u sebi ima ukus bundeve pa u tom slučaju jednostavno preskočite dio s pripremom pirea od bundeve te začinima samo dodajte mlijeko i kafu.

Napitak možete prilagoditi i djeci ili osobama koje ne piju kofein, pa samo izostaviti dio s dodavanjem kuhane crne kafe.

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh