Zanimljivosti

Nizozemac izumio lijes za kompostiranje tijela

U Nizozemskoj možete pomoći planetu nakon što umrete – odabirući živi lijes od gljiva koje ubrzavaju razgradnju posmrtnih ostataka.

Lijes pretvara trupla u kompost koji obogaćuje tlo zahvaljujući miceliju, korijenskom sustavu gljiva.

“Živa čahura” prva je na svijetu, prema Bobu Hendrikxu koji je izumio kovčeg u studentskom laboratoriju tehničkog sveučilišta u Delftu.

“Ovo je prvi živi lijes na svijetu i od prošle subote prvi se čovjek u Nizozemskoj kompostira i vraća u ciklus života”, kazao je za AFP.
Lijes je posljednje počivalište 82-godišnje žene čije će se tijelo razgraditi za dvije do tri godine.

Kad se koristi standardni lakirani kovčeg taj proces traje više od deset godina.

Sam kovčeg nestat će za 30 do 45 dana.
“On je zapravo organizam napravljen od micelija koji predstavlja podzemnu strukturu gljiva”, kaže Hendrikx. “Oni su najveći razgraditelji u prirodi”.

“Ovo je najprirodniji način za to… više ne zagađujemo okoliš toksinima iz naših tijela i onima iz lijesa nego pokušavamo obogatiti ga i pretvoriti se u kompost za prirodu”.

Lijes je iste veličine i oblika kao klasični lijes no blijede je boje karakteristične za micelij.

Unutra je obložen mahovinom i tu će počivati truplo i razni insekti i druge životinje koje žive u zemlji.

Lijes je mnogo laganiji od drvenoga, jeftiniji je od njega i košta oko 1500 eura.

Za njegovu proizvodnju potrebno je uložiti napore u potrazi za mahovinom po šumama, micelijem gljiva i potom u miješanje s komadićima drva.

“Za oko sedam dana pretvorit će se u čvrstu tvar koja predstavlja organizam”, kaže Hendrikx.

“Nakon toga se suši uklanjanjem kalupa i micelij postaje neaktivan. U zemlji se aktivira u kontaktu s vlagom i započinje proces razgradnje”.

Hendrikx je osnovao start-up Loop, potpisao ugovor s pogrebnim poduzećem i izazvao interes na društvenim mrežama.

“Sudeći po reakcijama prilično smo sigurni da će biti hit”, kaže on.

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/federalna.ba

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh