Politika

Nova spektakularna odluka većine: povećanje primanja upravnim i nadzornim odborima

U petak je sjednica vijeća koja će po prvi put nakon dvije decenije biti lišena prenosa na RTV Visoko.

Upravo zbog tog mraka kojim nas je počastila većina – pišem o novoj spektakularnoj odluci kojom nas većina koja je očigledno široke ruke želi da dodatno počasti.

Radi se o povećavanju primanja upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i javnih ustanova.

Pa će tako predsjednik nadzornog odbora jednog javnog preduzeća imati 250 KM a član 200 KM.

A predsjednik upravnog odbora jedne javne ustanove će imati 120 KM a član 100 KM.

I to izgleda nekim ljudima koji imaju sreću da žive u nekoj normalnoj općini prihvatljivo, ali ti ljudi ne znaju 2 stvari ;
– UO i NO JP i JU uglavnom su najslabija karika cjelokupne vlasti (uz par časnih izuzetaka)
– mjesečni paušal vijećnika u OV Visoko je 140 KM.

Što znači da će predsjednik NO recimo RTV VIsoko – preduzeća koje nehotice postaje muzej drevne TV tehnologije, čiji program je metafizička nejasnoća i često ne vjerujem i da postoji iako ga vidim golim očima, čiji radnici već godinama primaju minimalac i na kraju preduzeća u kojem je sintagma “menadžerska odgovornost” neka daleka apstraktna nepojmiljva misao poput “boje ljubomore”, “mirisa ljubavi” ili “poštenog SDAovca” (Zingggg – izvinjavam se zelenim na jefitnom zingu ali bio je zicer), – predsjednik NO tog preduzeća će imati skoro duplo veći paušal od vijećnika.

Budimo iskreni posao člana ili predsjednika NO u jednom takvom preduzeću može obavljati i petogodišnjak ispodprosječne inteligencije koji je savladao pisana slova i svoj potpis.

Kako god – s obzirom da sam ja predložio da ova tačka bude uvrštena u Program vijeća za 2017, nadajući se da će doći ista ona odluka koju smo svi (sve političke stranke) usaglasili 2015. godine i koja predviđa SMANJENJE primanja svim UO i NO, moram reći da sam razočaran.

Stoga sam i uložio amandmane na ovu odluku u kojim bi NO JP dobivali 70 KM (85 predsjednik) a članovi UO JU 40 KM(55 predsjednik).

Ako vijećnik kojeg bira 22 000 građana koji izađu na izbore može , brinuti o svim preduzećima i ustanovama i svim ostalim sferama društvenog života za 140 KM mogu i oni o jednom preduzeću/ustanovi za 70/40 KM.

Jasno je meni da većina jedva čeka da podijeli izborni kolač i to je OK. To je normalno – i čine većinu kako bi dobili mjesta u vlasti, UO, NO, direktorske fotelje i poslove u javnom sektoru. Ali mora postojati reciprocitet između obaveza i dužnosti i nagrade za izvšene obaveze i dužnosti.

A gledajmo to i sa strane radnika. Ako radnik u RTV primi minimalac od cca 400 KM za 23 radnih dana kako je moralno da jedan predsjednik NO tog preduzeća za jednu sjednicu mjesečno i cca 3 sata rada dobije kao nagradu više od pola radnikove plate.

Kako god nakon što je većina usvojila inicijativu za zabranu prenosa sjednica na RTV neće me više ništa iznenaditi -a naročito da svesrdno usvoje ovu odluku a odbiju moje amandmane.

Jer kad svjedočiš trenutku kad neko dotakne dno, ne možeš nastaviti da se iznenađuješ.

Za kraj – živjela pravda i radnička prava i naši overlordi iz upravnih i nadzornih odbora koji su toliko ugroženi da očekujem javni apel za pomoć kako bi se olakšale njihove muke.

Svi smo mi članovi UO i NO.

Pravda za odbore.

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh
Loading...