Gastro

Pekmez od jabuka, đumbira i mente

Potrebni sastojci:

3 kg jabuka

1,5 kg šećera

1dl vode

limun

kašika svježeg đumbira

šaka listova svježe mente

Priprema:
Jabuke očistite, ogulite, narežite na kriške i stavite u posudu za kuhanje. Prelijte ih sa 1 dl vode i limunovim sokom pa kuhajte na srednjoj vatri.

U međuvremenu karamelizujte ¼ šećera s 0,5 dl vode. Karamelizovani šećer ulijte u jabuke pa dodajte ostatak šećera. Kad smjesa postane poprilično gusta, dodajte listiće mente i đumbir narezan na tanke štapiće.

Pekmez izlijte u sterilizovane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj rerni s malo otvorenim vratima da se ohladi i uhvati zaštitna korica. Ohlađeni pekmez pospite kašikom kristal šećera, zatvorite celofanom i stavite poklopac.

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh
Loading...