Sreća je relativna

Dva čovjeka u zatvoru dijelila su istu ćeliju. Imali su iste uslove , ali je jedan od njih stalno bio nesretan, a drugi sretan.

– Zašto si tako tužan? -Sretan čovjek pitao je nesretnog čovjeka.

– Čemu da se radujem? Ja sam prosto nesretan. Nedavno sam bio slobodan i imao sve što se poželeti može, provodio život u odmaralištu, a sada, kao što vidite, zarobljen sam ovde, dok život napolju prolazi – odgovorio je nesretni čovek i upitao sretnog čovjeka: – A zašto si ti tako zadovoljan?

– Vidiš, – rekao je sretan čovjek , – Nedavno sam bio u drugom zatvoru, gde su mnogo, mnogo gori uslovi,hrana je bila loša, ćelije užasne, a imao sam i cimera koji je bio nasilan i stalno me tukao, ovo ovde je odmaralište u odnosu na zatvor iz koga sam premješten. Mnogi zatvorenici sanjaju da su ovde, ali su baš mene izabrali za premeštaj. Zašto onda da ne budem sretan?

Ako želite da budete sretni, samo uporedite trenutnu poziciju ne sa onom koja bi bila bolja, već sa onom koja bi bila lošija po vas.

Sreća je relativna. Ko je bolestan sreća je da bude zdrav. Za onoga ko je siromašan sreća je bogatstvo, pojam sreće razlikuje se od čoveka do čoveka, svako sreću doživljava na svoj način.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Visocani.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visocani.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visocani.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.