Zdravlje

Vježbanje pozitivno utječe na pamćenje kod starijih ljudi

Novo istraživanje pokazalo je da vježbanje može promijeniti način na koji ključni dijelovi našeg mozga komuniciraju kako starimo, poboljšavajući aspekte razmišljanja i pamćenja.

Istraživanje otkriva da nepovezani dijelovi centra za memoriju mozga počinju komunicirati na složeniji i zdraviji novi način nakon redovne vježbe, izoštravajući funkcije pamćenja.

Kako navodi The New York Times, ovi nalazi proširuju naše razumijevanje o tome kako kretanje potiče razmišljanje te podvlače važnost bavljenja različitim aktivnostima koje nam omogućavaju da ostanemo u pokretu, bez obzira na našu dob.

Ideja da fizička aktivnost poboljšava zdravlje mozga već je dobro poznata. Eksperimenti koji uključuju životinje i ljude pokazuju da vježbanje povećava neurone u mozgu, što je neophodno za stvaranje i čuvanje memorije, istovremeno poboljšavajući vještine razmišljanja.

Kod starijih ljudi redovna fizička aktivnost usporava uobičajeni gubitak zapremine mozga, što može pomoći u sprečavanju gubitka pamćenja vezanog za starost i smanjenju rizika od demencije.

 

 

 

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/klix.ba

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh
Loading...