VIJESTI

Visoko nije među njima: Općine i gradovi u BiH uvode elektronsku razmjenu CIPS-a

Početkom maja ove godine, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) uvela je elektronsku razmjenu CIPS dokumenata, omogućujući općinama i gradovima bržu i efikasniju razmjenu informacija. Međutim, portal Visoko.co.ba saznaje da je svega 15 općina i gradova do sada implementiralo ovaj sistem, dok Visoko nije među njima niti je podnijelo zahtjev za realizaciju ove usluge.

Piše: Naim K.

Naime, IDDEEA je pozvale sve općine, gradove, banke i druge institucije da podnesu zahtjev za pristup elektronskim web servisima, obećavajući besplatnu podršku i sigurnu digitalnu razmjenu informacija o prebivalištu građana. Elektronska razmjena omogućava utvrđivanje mjesta prebivališta bez potrebe za fizičkom dostavom potvrda, čime se značajno ubrzava administrativni proces.

Među općinama koje su već implementirale ovaj sistem nalaze se Centar Sarajevo, Travnik, Busovača, Vogošća, Ilidža, te gradovi Mostar, Konjic, Tuzla, Orašje, Bihać, Zenica, Živinice i Bosanska Krupa. Još nekoliko općina je u procesu obrade zahtjeva, uključujući Stari Grad, Maglaj, Tešanj, Breza, Novo Sarajevo, Novi Grad, Usora, Posušje, Zvornik, Velika Kladuša, Ključ i Bužim.

Kompletna usluga je potpuno besplatna za općine, te je sve što je potrebno da podnesu zahtjev za pristup. Unatoč ovim pogodnostima, Grad Visoko nije poduzeo korake ka digitalizaciji administrativnih procesa, što izaziva zabrinutost među građanima i lokalnim poslovnim subjektima.

Digitalizacija administrativnih procesa donosi brojne prednosti, uključujući brže i efikasnije pružanje usluga građanima, smanjenje administrativnih troškova i povećanje transparentnosti. Elektronska razmjena CIPS dokumenata omogućava trenutni pristup podacima o prebivalištu, što je ključno za mnoge administrativne i pravne postupke.

IDDEEA poziva sve općine i gradove koji još nisu podnijeli zahtjev da to učine što prije kako bi se građanima omogućile bolje i brže usluge. Gradovi koji su već implementirali elektronsku razmjenu podataka bilježe značajno poboljšanje u administrativnoj efikasnosti i zadovoljstvu građana.

Grad Visoko mora hitno poduzeti korake ka digitalizaciji svojih administrativnih procesa kako bi osigurao bržu i efikasniju uslugu za svoje građane. Podnošenje zahtjeva za elektronsku razmjenu CIPS dokumenata je jedan od korak ka modernizaciji i unapređenju rada lokalne uprave, čime će se povećati zadovoljstvo građana i poslovnih subjekata u Visokom.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh