VIJESTI

Visočki predstavnici spremmi za kontinentalnu smotru modelara

Pred bosanskohercegovačkim modelarima je Evropsko prvenstvo slobodnoletećih modela, koje se od 22 do 26. jula organizuje u Rumuniji, na terenima Simeria, Deva. Okosnicu reprezentacije će ponovo sačinjavati visočki modelari. U klasi F1A će nastupiti Srđan Vranješ iz AK „ULL Banja Luka“, te Visočani Elmin Kerkez i Edin Šahinović. U klasi F1B su sva trojica takmičara AK „Izet Kurtalić“ iz Visokog – Haris Jusufbašić, Malik Čabaravdić i Faruk Čabaravdić. Kao Tim menadžer je prijavljen Sabrija Limo. Na prvenstvu će učestvovati predstavnici 27 zemalja. Najviše takmičara je prijavljeno u klasi „jedrilica“, njih 88. „Gumenjaka“ će na startnoj liniji biti 78, a „penjača“ 43.

Visočki predstavnici su pripreme za kontinentalnu smotru modelara obavili na nekoliko takmičenja u regionu koja su se bodovala za Svjetski kup. Elmin Kerker i Edin Šahinović su nastupili u Zrenjaninu. Na 4. Morva kupu, klasi F1A je Elmin Kerkez zauzeo 32. mjesto, a Edin Šahinović je bio 47. Najbolji bosanskohercegovački predstavnik je bio Srđan Vranješ na 30. mjestu.

„Morava kup je održan po veoma teškim vremenskim uslovima. Jakim vjetrom i velikom vrućinom. Odmah po početku, vjetar je bio 6-7m/s. Tokom takmičenja čak i jači. S obzirom na veliki broj vrhunskih modelara koji su bili učesnici ovog Kupa, mogu kazati da je rezultat bio solidan“, smatra Elmin Kerkez.

Puno bolji rezultat je ostvaren na „generalnoj probi“, 13. jula u Korenici, Hrvatska, kada se nastupilo na Memorijalu „Damir Kosir 2024“. Kerkez je u klasi F1A osvojio 8. mjesto u konkurenciji 44 takmičara. Srđan Vranješ je bio 23. Na ovome takmičenju je nastupio i nešto veći broj bh. jedriličara, pogotovo juniora koji su nastupili u seniorskoj konkurenciji. Sergej (22. mjesto) i Srđan Vranješ iz „ULL Banja Luka“, Hamza (27.) i Ahmed Zilić (43.) iz AK „Zenica“, te Vedran Kosić iz AK „ULL Banja Luka“ koji je bio 30.

„Naša realna očekivanja moraju biti u skladu sa okolnostima, ali smo ipak optimistični pred ovogodišnji nastup na Evropskom prvenstvu u Rumuniji. To temeljim na iskustvu koje posjedujemo, kao i na sastavu same reprezentacije. Najznačajnija je stvar kontinuitet nastupa, jer smo prošle godine nastupili u Francuskoj na seniorskom svjetskom prvenstvu i juniorskom šampionatu Evrope, tako da je i ta sama činjenica veoma značajna“, kaže selektor Malik Čabaravdić.

Nakon Evropskog prvenstva za seniore u Rumuniji, slijedi Svjetsko prvenstvo za juniore u Sjevernoj Makedoniji. Finansijska sredstva za ove nastupe klubovi obezbjeđuju parcijalno i sami, pa je to razlog zbog čega bh.tim neće nastupiti kompletan na EP u Rumuniji. Takmičari u klasi F1A nisu pribavili sredstva, a nadamo se da će juniori imati više uspjeha i sluha nadležnih za njihove potrebe.

NAJNOVIJE

Na Vrh