VIJESTI

Samo “kajti” pa makar sutra s izvorišta vode djeca nam pila “rezidentne” arapske izlučevine

Prikupljali smo posljednjih mjeseci dokumentaciju, dokaze, razgovarali sa prevarenim, oštećenim, ali i onim koji su ostvarili neku korist prodajom zemlje, uglavnom pričali smo sa svjedocima teme kojom ćemo se baviti narednih mjeseci … Fenomen halapljive i skapane potrebe da se “ukajti” sve što se može, pa makar se moralo biti i iznad zakona je neobjašnjiv baš kao i potreba da se posjeduje što više z.k i k.č makar to ničemu i ne služilo osim hvalisanja u društvu istih takvih ljubitelja kupovine zemlje i nekretnina.

Sve je počelo odmah nakon rata kada su pragmatični i snalažljivi lihvari imali shemu da iznose katastarske knjige iz Općine Visoko i po Republici Srpskoj “humano preseljavali pravoslavce” te kupovali njihovu imovinu ispod svih cijena stičući tako enormno i sumnjivo bogatstvo. Nastavili su sa državnom imovinom i imovinom nekadašnjih velikih visočkih državnih firmi po istoj matrici kako su to radili po RS-u, a ta vrsta gladi nije prestala ni do danas pa se kupuje i kajti preko administrativnih lešinara koji imaju procente od toga ne razmišljajući o posljedicama u sljepilu skapaštine i dunjalučkog ludila koje ih je obuzelo premda se u pravilu za sve što rade pozivaju na vjeru i kriju iza zakona koji politikom i koruptivnim radnjama ne poštuju.

I nije tu problem što će u skorijoj budućnosti neko završiti, biti pitan i odgovarati kao Ibro Berilo kojem se na teret stavlja nezakonito bogaćenje preko leđa države, i treba da bude i pitan i da odgovara za ono što je radio. Nije problem ni što će se izvući oni koji to “kajte” u dugotrajnim sudskim procesima. Recimo da nije problem ni to što neko misli da je iznad zakona. Ali je problem kada u pretvorbi poljoprivrednog u građevinsko zemljište dolazimo u situaciju ugrožavanja vodozaštitne zone i što postoji objektivna opasnost ugrožavanja izvorišta sa kojeg svi Visočani piju vodu. E tu prestaje zajebancija, zatvaranje očiju pred skapanim, bahatim, bezobraznim i halapljivim pojedinacima i njihovim saučesnicima koji očitim koruptivnim radnjama misle da su iznad zakona, Visokog i zdravlja Visočana.

U narednom periodu svakodnevno ćemo se baviti temom rasprodaje Visokog i pogodovanja pojedincima da hajruju od Visokog od kojih Visoko u pravilu nema nikakve koriste sa posebnim akcentom na korumpirane pojedince koji sprovode u djela želje bezobzirnih svakoj vlasti bliskih pojedinaca koji ne vide ništa loše u tome da sutra sa izvorišta pijemo vodu u kombinaciji sa fekalijama nekih investitora kojima su za dobre pare prodaii taj komad zemlje.

Možete kako hoćete, ali nećete dokle hoćete. Prije svakog narednog z.k, k.č ili lijepe parcele i njive koja bi za dvije godine po urbanističkom planu mogla biti dobra putna komunikacija recimo negdje u Zimči ili Seoči i koja bi se mogla prodat za deset puta veću cijenu sjetite se Senaida Memića, Avdije Kovačevića, Ibrahima Hadžibajrića, Abdulaha Skake, Ibre Berila… a posebno imajte na umu njihove pomagaća iz službi za urbanizam, advokatskih i notarskih ureda i nemojte sumnjat u dokumente koje posjedujemo. Nisu vam Visoko u amanet ostavili babe i matere pa da od njega pravite privatnu prćiju.

NAJNOVIJE

Na Vrh