VIJESTI

Dario Pekić: Osnivanje poslovnog inkubatora

Jedan od najvećih izazova kojem je izloženo savremeno bosanskohercegovačko društvo je masovni odlazak mladih ljudi, ali i kompletnih porodica u druge zemlje, čime se smanjuje esencijalni potencijal društva i već izaziva pogubne posljedice po budući razvoj. Postoji niz razloga za taj proces, a ključni su nezaposlenost, neadekvatnost obrazovnog sistema, deprimirajuća politička situacija u zemlji i osjećaj nepostojanja perspektive za budućnost, itd…

Snaga naroda kao odgovorna politička stranka želi na primjeru Grada Visokog učiniti maksimalne napore i pokazati da se pomenuti negativni razlozi mogu riješiti i time doprinijeti zaustavljanju ovog zastrašujućeg trenda. Jedan od načina koji je moguće brzo i efikasno realizirati je osnivanje poslovnog inkubatora, čiji je glavni cilj olakšavanje poslovanja preduzetnicima-početnicima u prvim godinama poslovanja. Ta novoformirana preduzeća se danas popularno nazivaju start-up preduzećima i sve je rašireniji interes za njihovo otvaranje. Ova preduzeća najčešće imaju razrađenu poslovnu ideju, poslovni model, prototip nekog proizvoda ili čak sam funkcionalan proizvod, ali ono što nedostaje start-upovima je znanje i iskustvo o tome kako to što imaju pretočiti u novac.
U okviru poslovnog inkubatora bi se za novoformirana preduzeća osigurao poslovni prostor po vrlo povoljnim uvjetima, zatim korištenje zajedničkoga administrativnog servisa, menadžerska podrška, te stručna pomoć kroz savjetovanje, a sve s namjerom da se unaprijedi mogućnost rasta i opstanak tih preduzeća. Obzirom da Grad Visoko raspolaže sa dovoljno prostornih kapaciteta za takve namjere ova ideja je u potpunosti izvodljiva i Snaga naroda je stava da se tako koncipiran poslovni inkubator registrira kao pravno lice u vlasništvu Grada Visokog.
Osnivanje poslovnog inkubatora bi donijelo mnogostruke prednosti, od kojih su najvažnije:
– stvaranje pozitivnog preduzetničkog ambijenta,
– smanjenje nezaposlenosti putem otvaranja novih radnih mjesta,
– mogućnost povezivanje malih poslovnih subjekata putem klastera,
– brže uključivanje u preduzetništvo mladih, žene i invalidnih osoba
– razvoj ljudskih resursa kroz edukaciju za preduzetništvo,
– uticaj na lokalni i regionalni razvoj,
– objedinjavanje i koordinacija aktivnosti na privlačenju direktnih stranih investicija,
– pomoć pri ulaganju i praćenje procesa ulaganja,
– koordinacija i pomoć pri izradi projekata i pomoć pri izradi aplikacija za dobivanje sredstava iz evropskih fondova.
Poslovni inkubator bi bio uglavnom usmjeren na mlade preduzetnike i treba biti od pomoći mladim preduzetnicima u okupljanju kreativnih timova, kako bi što lakše razvili kreativne ideje za nastavak poslovanja i u konačnici osiguralo okruženje u kojem će ljudi, a naročito mladi,željeti da žive.
Snaga naroda teži uspostavljanju tržišta rada u Gradu Visoko koje je u stanju prihvatiti konkurentne mlade ljude i stvaranje stimulativnog okruženja u kojem će oni moći realizovati svoj puni potencijal.

NAJNOVIJE

Na Vrh