VIJESTI

Izgradnja zaobilaznice i usklađivanje saobraćajne infrastrukture sa potrebama stanovnika

Stanovnici Visokog se već duži niz godina suočavaju sa saobraćajnim gužvama i zagušenjima, kojima se ne vidi kraj. Gužve su često izazvane kombinacijom faktora kao što su prekomjerni broj vozila na cestama, nedostatak infrastrukture prilagođene povećanom broju vozila, neefikasno upravljanje saobraćajem i nedostatak alternativnih oblika prevoza. Višedecenijsko zapostavljanje problema prostornog razvoja dovelo je do neplanskog razvoja koji kao rezultat ima neadekvatnu saobraćajnu infrastrukturu.Povećani broj vozila je produkt dinamiziranja ekonomskih, a posebno turističkih aktivnosti i shodno tome, neophodno je uskladiti saboraćajnu infrastrukturu sa potrebama stanovništva i svih ostalih posjetilaca Visokog.

 

Ukupna opterećenja saobraćajnica i visoki udjeli teretnih vozila kroz grad direktno utiču na prostorni razvoj gradskog središta, kvalitet života i sigurnost pješaka i biciklista odnosno učenika.

 

Snaga naroda kao društveno odgovorna politička stranka namjerava rješavati ovaj gorući problem. U namjeri da ukaže na ozbiljnost problema i u konačnici otkloni postojeći problem u Gradu Visoko, a kao prvi korak predlaže se provođenje istraživanja o :
– uticaju buke, vibracijai ispušnih plinova koje proizvodi saobraćaj na zdravlje,
– kvalitetu saobraćajnica,
– sigurnosti u saobraćaju,
– saoobraćajnom opterećenjuu vršnim satima,
– kapacitetu parkirališnih mjesta,
– biciklističkoj infrastrukturi,
– pješačkoj infrastrukturi,
– pristupu za osobe s invaliditetom.
Analiza odgovora iz ovog istraživanja će umnogome pomoći u pravilnom detektiranju svih problema koji su vezani za saobraćaj u Gradu Visoko i donošenju adekvatnih mjera u cilju njihovog rješavanja.

 

Nesporno je da su već odavno prepoznati neki značajni problemi i nedostaci vezani za saobraćajnu infrastrukturu, a za njihovo rješavanje potrebno je izvršiti izgradnju novih cesta, kružnih tokova, mostova.Snaga naroda naročito potencira izgradnju zaobilazniceiz pravca Kiseljaka, jer je neprihvatljivo da kroz strogi centar prolaze dvije regionalne saobraćajnice, od kojih jednu opterećuje saobraćaj velikih teretnih vozila i to je upravo ta iz pravca Kiseljaka.

 

Nesumnjivo je bi efekti izgradnje ove zaobilaznice bili višestruko pozitivni i prvenstveno bi se odrazilina kvalitet života (sigurnost, pristup, vizuelna ugodnost) i zdravlje stanovnika (smanjenje zagađenja zraka, smanjenje buke i vibracija).
Zaobilaznicaje mnogo ranije trebala biti realizirana i to u procesu izgradnje autoceste A1 kroz Visoko, kada su mogla biti ishodovana značajna finanijska sredstva za taj projekat, ali to nije učinjeno, niti prepoznato kao vitalan problem. Nasuprot tome, neke susjedne sredine su to maksimalno iskoristile kroz realizaciju niza projekata saobraćajne infrastrukture izgrađujući niz kružnih tokova i zaobilaznice, kojima su gradska središta saobraćajno rasteretile i automatski podigle nivo kvaliteta života u tim sredinama.

 

Snaga naroda će posebne napore učiniti kod nadležnih instanci u FBiH da finansijski podrže ovu inicijativu, a sasvim sigurno je da su prilika za to i projektne aplikacije prema fondovima EU. Grad Visoko raspolaže sa respektabilnim kadrovima iz oblasti građevine koji mogu dati stručni doprinos u rješavanju pomenute problematike.

 

Snaga Naroda / Visoko.co.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh