VIJESTI

Dominacija SDA // Pogledajte ko su novi/stari (grado)načelnici u ZDK

Na osnovu zvaničnih podataka CIK-a  možemo napraviti i prvu analizu vezano za statističke podatke o tome kako se to glasalo za načelnike/gradonačelnike u ZDK.

Prvi dojam je apsolutna dominacija SDA u kojoj su od 12 gradova u ZDK pobijedili i dobili pozicije (grado)načelnika u devet opština/gradova što je za tri grada više nego prije četiri godine, a to su Maglaj, Zavidovići i Žepče. Tri vrlo interesantna grada jer iz prvog dolazi kandidat SDP-a koji je i predsjednik KO SDP ZDK, drugi iz razloga što je jedina žena pobijedila aktuelnog gradonačelnika i treći zbog toga jer po prvi put u tom gradu načelnik nije iz HDZ-a.

Po gradovima od Doboj Juga do Olova to izgleda ovako:

Doboj Jug: Mirnes Tukić (SDA) – 1.560 glasova

Tešanj: Suad Huskić (SDA) – 9.332 glasa

Maglaj: Maid Suljaković (SDA) – 4.711 glasova

Žepče: Suvad Hadžić (SDA) – 4.764 glasa

Zavidovići: Erna Merdić Smailhodžić (SDA) – 4.981 glas

Zenica: Fuad Kasumović (BHI KF) – 17.101 glas

Kakanj: Mirnes Bajtarević (SDA) – 6.684 glasa

Vareš: Zdravko Marošević (HDS) – 1.409 glasova

Olovo: Đemal Memagić (SDA) – 3.057 glasova

Visoko: Mirza Ganić (SDA) – 10.187 glasova

Breza: Vedad Jusić (SDA) – 5.373 glasa

Usora: Zvonimir Anđelić (HDZ) – 969 glasova

 

Na osnovu ovih rezultata možemo vidjeti da su najviše glasova osvojili Fuad Kasumović u Zenici (17.101) i Mirza Ganić u Visokom (10.187), dok je najubjedljiviju procentualno pobjedu odnio Vedad Jusić u Brezi koji je dobio 91,60% ukupnih glasova ili 5.373 glasa, a što je više za čak 4.880 glasova od svog jedinog protukandidata Samira Burekovića (NES/Zajedno) koji je osvojio svega 493 glasa. Interesantno je i to da u Olovo Đemal Memagić nije uopšte imao protukandidata tako da je i prije izbora bio pobjednik.

Po gradovima SDA u naredne četiri godine imat će svoje (grado)načelnike u Visokom, Kaknju, Brezi, Olovu, Zavidovićima, Žepču, Maglaju, Tešnju i Doboj Jugu.

U preostala tri grada Zenici, Varešu i Usori (grado)načelnici dolaze iz BHI KF, HDS-a i HDZ-a.

I još jedan statistički podatak je interesantan. Jedina žena na čelu jednog grada će biti Erna Merdić Smailhodžić iz Zavidovića. A ove izbore je obilježila i promjena vlasti u Žepču gdje je neprikosnoveno godinama vladao Mato Zovko iz HDZ-a, međutim nakon ovih izbora po prvi put načelnik će biti Suvad Hadžić iz SDA.

Visoko.co.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh