VIJESTI

Visoko bilježi značajan porast nataliteta: Pozitivan trend rađanja u prvoj polovini 2024.

Grad Visoko piše novu stranicu svoje demografske historije u 2024. godini. Naime, najnoviji podaci, do kojih je došao portal Visoko.co.ba, otkrivaju ohrabrujući trend koji bi mogao označiti prekretnicu u demografskoj slici Visokog.

Prema tim podacima, u prvih šest mjeseci 2024. godine, Visoko je zabilježilo rođenje 203 bebe, što predstavlja značajan porast u odnosu na isti period prethodne godine kada je registrirano 172 novorođenčadi. Ovaj porast od gotovo 18% daje nove nade za demografsku obnovu grada koji je, poput mnogih drugih u regiji, godinama se borio s izazovima depopulacije.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba

Istovremeno, podaci o mortalitetu pokazuju blagi pad. U prvoj polovini 2024. godine, Visoko je zabilježilo 207 smrtnih slučajeva, što je smanjenje u odnosu na 220 preminulih u istom periodu 2023. godine. Iako je razlika između broja rođenih i umrlih i dalje minimalna, trend je ohrabrujući.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da je još rano za slavlje. Prema njihovom mišljenju, potrebno je stvoriti stabilno ekonomsko okruženje, unaprijediti zdravstvene usluge i obrazovni sistem kako bismo osigurali održiv demografski rast.

Posebno je zanimljivo promatrati ove podatke u kontekstu šire slike. Dok mnogi gradovi u regiji i dalje bilježe pad nataliteta, Visoko se ističe kao pozitivan primjer. Možda je ovo znak da mlade generacije ponovo pronalaze nadu i optimizam za budućnost u svom rodnom gradu.

U vremenu kada mnogi gradovi u regiji gube bitku s depopulacijom, Visoko se ističe kao svjetionik nade. Hoće li ovaj trend označiti početak nove ere demografskog prosperiteta za ovaj historijski grad, ostaje da se vidi. No jedno je sigurno – budućnost Visokog nikada nije izgledala svjetlije.

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh