VIJESTI

Još jedan okrugli sto održan u Visokom

U četvrtak je povodom Internacionalnog dana borbe protiv siromaštva djece u svijetu u organizaciji UŽ “Mozaik” Visoko, a uz finansijsku podršku Ureda premijera Ze-do kantona, GNRC Arigatou International, End Child Poverty Arigatou International, u prostorijama JU Gimnazija”Visoko” u Visokom održan okrugli sto na temu “Dostojanstvo u praksi kroz obaveze koje zajedno pruzimamo za socijalnu pravdu, mir i planetu”.

Panelisti su bili fra Josip Ikić, prof. Midhat ef Čakalović, mr. sci. psiholog i psihoterapeutkinja Nermina Vehabović-Rudež, Zvonimira Jakić, direktorica VPI BH GNRC koordinatorica za mlade u BiH i mr. Ismeta Salihspahić, predsjednica UŽ “Mozaik” Visoko, koordinatorica GNRC BIH i koordinatorica GNRC HUB Evrope.

Kroz izlaganje je istaknuto da je neprestana borba u čovjeku između duhovnog i materijalnog i da treba gajiti duhovnost, spiritualnost neprestano kako bi se jačala ljubav i želja u izgradnji svojih vrijednosti. Da zavidnost i pohlepa su vjerni pratioci čovjeka, ali da se trebaju savladati kroz slijeđenje Svetih tekstova koji su smjernica za kvalitetan život i da religije imaju mehanizme za usmjeravanje i jačanje vlastitih kapaciteta. Želja za znanjem i napredovanjem ne treba da se ogleda kroz materijalno stanje nego kroz duhovnu dimenziju života. Biti umjeren je jedna važna odlika svakog pojedinca. Kroz naš volonterizam, aktivizam, susretljivost i pomoć drugima bivamo ispunjeni, zadovoljni i postajemo vrjedniji i prepoznatljivi u zajednici i na taj način stičemo i emocionalno bogatstvo. Trebamo se znati boriti protiv emocionalnog siromaštva kojeg je sve više među nama.

NAJNOVIJE

Na Vrh