VIJESTI

Postizborna matematika // Ko će s kim i ima li potrebe za tim?

U iščekivanju potvrđenih izbornih rezultata u Visokom gdje SDA kao pobjednik sasvim izvjesno sama može formirati vlast bez koalicionih partnera ipak će biti interesantno vidjeti kako će to na kraju sve izgledati, prije svega zbog viših nivoa vlasti, ali i (ne)principijelnosti nekih stranaka. Bilo bi logično da buduće Gradsko vijeće izgleda u omjeru 19:6, gdje bi u opoziciji ostali samo SDP i NiP. Međutim da li je to baš tako?

Recimo SDA je u ZDK u koaliciji sa DF-om čija Dženana Čišija iz Visokog je i aktuelna ministrica jednog od najvažnijih ministarstava, a to je ministarstvo finansija. Ali dva vijećnika koja će DF imati nakon ovih lokalnih izbora i nisu baš po ukusu SDA zbog prethodnih mandata i dresova u kojima su osvajali te mandate. A nismo pretjerano sigurni ni da li je SDA po njihovom ukusu.

Snaga Naroda je recimo u Visokom bila u koaliciji sa SDA otkako su nastali raspadom NES-a, dok su na višim nivoima vlasti na suprotnim stranama. Dodatno taj odnos komplicira stanje u Zenici i poklon pobjednička torta Fuadu Kasumoviću i tamošnja koalicija što je uveliko zahladnilo odnose ove dvije stranke u ZDK pa je pitanje i kako će se to reflektovati na Visoko. Čak se najavljuje kako to vole reći i “raspakivanje” Vlade ZDK od strane Rame Isaka i Fuada Kasumovića koji navodno prave novu većinu.

Stranka za BiH je dobila jednog vijećnika i neupitno je gdje bi se on trebao svrstati obzirom da u cijeloj državi oni nastupaju zajedno sa SDA. Vrlo je moguće da iz navedenih razloga samo oni budu “osigurač” za stabilnu većinu, a da se Snaga Naroda i DF pridruže za sada jedinoj izvjesnoj opoziciji i povećaju joj broj na 10 vijećnika.

Naravno, ovdje ne smijemo izostaviti jedan vrlo bitan i u Visokom u praksi često primjenjivan metod političkog (ne)djelovanja, a to je tzv. “prelijetanje”, a što će se vrlo brzo pokazati i samo od sebe odmah nakon prvog glasanja na prvoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća Visoko za mandatni period 2024-2028.godina.

Visoko.co.ba

 

NAJNOVIJE

Na Vrh