VIJESTI

Projekat uređenje puteva do turističkih destinacija u ZDK: U toku rekonstrukcija puta za Ponijere

Odabrani izvođač radova, “MGV Gradnja” d.o.o. Zavidovići u ponedjeljak je započeo završne radove na asfaltiranju puta za planinsko izletiše Ponijeri u dužini od oko 600 metara. Prema ugovoru broj 3 iz dvogodišnjeg okvirnog sporazuma vrijednog 1.407.212,82 KM, asfaltiranju su prethodili radovi na sanaciji donjeg stroja i izradi pješačke staze i sistema odvodnje.

Projektom „Modernizacija dijela ceste kroz vikend naselje Ponijeri R466 Kakanj-Kraljeva Sutjeska-Ponijeri“ obuhvaćeni su radovi na sanaciji ceste koji se odnose na  sanaciju donjeg i gornjeg stroja, izradu sistema odvodnje i izgradnju pješačke staze ukupne dužine oko jedan kilometar.

-Naredne godine na ovom pravcu do zračne banje Ponijeri nastavljamo i rekonstrukciju puta do Medene Doline. To je dokaz da je ministarstvo na čijem sam čelu opredijeljeno da u što kraćem vremenskom roku stvori optimalne uslove za razvoj turizma na području cijelog kantona. U tome imamo veliku podršku Vlade ZDK na čelu sa premijerom Nezirom Pivićem i posjetioci će ubuduće do Ponijera, Pepelara, Kamenice, Zvijezde, Smetova i svih turističkih destinacija dolaziti kvalitetnim putevima. Neki projekti su u toku, neki na žalost još nisu počeli kao npr. sanacija puta do Smetova za što smo doznačili blizu pola miliona KM, ali važno je da su sredstva osigurana i vjerujemo da je svima u interesu privredni rast lokalnih zajednica i kantona – kaže Adnan Šabani, ministar za prostorno uređenje, promet i kumunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona.

Osim sredstava osiguranih kroz program redovnog održavanja puteva, resorno ministarstvo je u 2024. godini po prvi put gradovima i općinama u Zeničko – dobojskom kantonu doznačilo 1.620.000 KM kroz jedinstven program čiji je cilj upravo stvoriti uslove za razvoj turizma.

Press služba

NAJNOVIJE

Na Vrh