VIJESTI

Vlada ZDK budžet za sport od iduće godine podiže s dva na pet miliona KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona za podršku rada sportskih klubova te organizaciju sportskih manifestacija u tom kantonu ove je godine izdvojila 2.000.000 KM.

Premijer Nezir Pivić podsjetio je kako su nakon preuzimanja mandata u oktobru prošle godine započeli mnogo procesa, nastojali poboljšati status zaposlenih u javnom sektoru, zatim izgradnju nove Kantonalne bolnice Zenica, nastavak izgradnje Glavne gradske magistrale u Zenici, a sada je na red došlo da se sagleda stanje sporta, odnosno način finansiranja u budućnosti ovog važnog segmenta društvenog života.

Pivić je naveo kako su ideje za veću podršku razvoju sporta imali pripremljene još i ranije, ali ih nisu željeli prezentirati u predizborno vrijeme.

– Svjedoci smo da u ZDK-u nemamo tako veliki broj premijerligaša, nemamo tako veliki broj sportskih kolektiva i svjesni smo da je to više obaveza lokalnih zajednica. Određene lokalne zajednice imaju uspjeha, ali određene lokalne zajednice na području kantona ne daju tako veliku podršku razvoju sporta. Svjesni smo da se određeni sportski kolektivi koji su bili brendovi određenih gradova, nažalost, nalaze u nižim rangovima takmičenjima pa kao Vlada ZDK smatramo da trebamo pružiti odlučniju podršku razvoju sporta – kazao je Pivić.

Najavljuje da će veća podrška za sport biti vidljiva planiranim, znatno većim sredstvima. Podrška sportu, kazao je, sadržana je i u dokumentu Programskog okvira zajedničkog djelovanja političkih stranaka koje djeluju u vlasti ZDK.

-Mi se ovim približavamo onim jedan posto budžeta koji ćemo izdvajati za sport. Ono što je još važno istaći, kroz skupštinski rad pripremit ćemo realizaciju ovog projekta na način da ćemo voditi računa o sportskim kolektivima koji su značajni za svaku lokalnu zajednicu i da se da maksimalna podrška onim sportskim kolektivima koji trebaju da naprave određen iskorak – kazao je Pivić.

Resorni ministar Mirza Mušija je podsjetio kako sportski rezultati nisu nešto čime se u tom kantonu mogu posebno pohvaliti, ali je  značajno da se sportskim rezultatima na bolji način predstavi i ZDK.

-Prije nekoliko godina izdvajanja za sport sa nivoa kantona bila su značajno manja – jedva prelazila 1.000.000, pa su povećana na 1.600.000 KM, a prošle godine 2.000.000 KM. Međutim, ni ta dva miliona nisu dostatna za ono što mi želimo postići u kantonu. Tako da u sljedećem budžetskom zahtjevu, koje mi kao ministarstvo imamo, planiramo pored tih 2.000.000 KM, povećati za još 3.000.000 KM pa da u konačnici imamo 5.000.000 KM za sport – ističe Mušija.

Najavio je da će novac biti transferiran prema gradovima i općinama, a sve s ciljem kako bi sportski kolektivi postigli rezultate te u svoj rad uključili što više mladih, dok će u gradovima koji nemaju tradiciju nastojati ulagati u razvoj infrastrukture.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK Goran Bulajić, koji je i bivši sportista te aktivan sportski radnik, naglasio je kako mu je drago da svjedoči “jednom odgovornijem pristupu prema sportu od izvršnih organa vlasti“.

-Na ovaj se način šalje poruka da, koliko god lokalne sredine ulagale u sportske kolektive i pojedince, sportove generalno, vrlo je teško očekivati značajnije rezultate sa sredstvima koja se fokusiraju samo na osnovno preživljavanje klubova, izmirenje kotizacija i, eventualno, nabavka neke skromne opreme. Na ovaj način ćemo poslat poruku da će klubovi dobiti sredstva, da je ZDK mjesto gdje sportaši mogu nastaviti svoj profesionalni angažman, školovanje, profesionalni napredak – poručio je Bulajić.

Fena / Visoko.co.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh