Gastro

Čuli ste za crveno ili bijelo vino ili rozé, ali šta je sa narandžom?

Čuli ste za crveno ili bijelo vino ili rozé, ali šta je sa narandžom? Njegove pristalice do sada su bile stručnjaci, ali sve je više proizvođača koji se okreću ovoj vrsti vina.

Narančasto vino proizvodi se fermentacijom bijelog grožđa sa kojeg se ne uklanja koža. Ove kože i jame stoga imaju više vremena za oslobađanje tanina i dodaju više ukusa konačnom proizvodu te daju jedinstvenu vinsku boju od jantarno žute do duboke narančaste.

Neka vina od naranče su i prirodna vina jer ne koriste aditive poput sumpora već samo kvas koji prirodno postoji u grožđu. U proizvodnji vina koriste se posebni sojevi kvasca za kontrolu procesa fermentacije.

Hanneke Schoenhals, vinara iz Zapadne Njemačke, kaže da ju je okus narančinog vina iznenadio prvi put kada ga je probala, ali nije mogla prestati razmišljati o tome.

Schoenhals sada proizvodi Cabernet narančasto vino jer ima mnogo ukusa u koži i ograničava vrijeme fermentacije na dvije do tri sedmice zbog tanina.

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/federalna.ba

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh