Kvasac je ovih dana tražena roba, a zbog nestašice ove namirnice mnogi traže alternativne metode pečenja hljeba.
Osim beskvasnog hljeba sa sodom bikarbonom možete napraviti i brzi hljeb sa praškom za pecivo.
SASTOJCI
300 g glatkog brašna
3 jaja (sobne temperature)
6 kašike ulja
3,5 dl mlijeka ili vode
pola male kašike soli
1 mala kašika praška za pecivo
PRIPREMA
1. Kalup namažite masnoćom po izboru i stavite na stranu. Upalite rernu na 180 stepeni.
2. U veću posudu ubacite sve suve sastojke (brašno, so i prašak) pa ih pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko ili vodu i ulje. Potom mokre sastojke ulijevajte u posudu sa suvim sastojcima i dobro izmiješajte kuvačom dok se sve ne poveže.
3. Dobivenu smjesu prebacite u pripremljenu tepsiju i pecite oko 45 minuta.
U hljeb možete dodati razne začine po svojoj želji ili ga obogatiti nekim sjemenkama. Takođe možete i miješati različite vrste brašna. Na primjer, pomiješajte 150 g bijelog i 150 g raženog brašna.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com