Gastro

Brzi hljeb sa praškom za pecivo

Kvasac je ovih dana tražena roba, a zbog nestašice ove namirnice mnogi traže alternativne metode pečenja hljeba.

Osim beskvasnog hljeba sa sodom bikarbonom možete napraviti i brzi hljeb sa praškom za pecivo.

SASTOJCI

300 g glatkog brašna

3 jaja (sobne temperature)

6 kašike ulja

3,5 dl mlijeka ili vode

pola male kašike soli

1 mala kašika praška za pecivo

PRIPREMA

1. Kalup namažite masnoćom po izboru i stavite na stranu. Upalite rernu na 180 stepeni.

2. U veću posudu ubacite sve suve sastojke (brašno, so i prašak) pa ih pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko ili vodu i ulje. Potom mokre sastojke ulijevajte u posudu sa suvim sastojcima i dobro izmiješajte kuvačom dok se sve ne poveže.

3. Dobivenu smjesu prebacite u pripremljenu tepsiju i pecite oko 45 minuta.

U hljeb možete dodati razne začine po svojoj želji ili ga obogatiti nekim sjemenkama. Takođe možete i miješati različite vrste brašna. Na primjer, pomiješajte 150 g bijelog i 150 g raženog brašna.

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh