Lava cake ili soufle je osvaja baš zbog brze pripreme ali i činjenice da sadrži rastopljenu čokoladu i hrskavi biskvit koji u duetu s hladnim sladoledom postaje osvježavajući dezert.
Zanimljiv miks tekstura, ali i toplo hladna kombinacija pretvaraju ovaj desert u posebno gastro iskustvo.
Sastojci:
4 jaja
160 g čokolade
160 g maslaca
130 g šećera u prahu
50 g brašna
prstohvat soli
korica narandže (po želji)
Priprema:
Otopite čokoladu na pari i u nju dodajte maslac. Za to vrijeme, u zdjeli mutite jaja i šećer u prahu dok ne dobijete gotovo dvostruko veću smjesu.
U zdjelu polako dodajte smjesu čokolade i maslaca te naribanu koricu narandže, lagano ručno miješajući. Miješajte sastojke pazeći da ne izbijete zrak – morate dobiti jednoličnu, prozračnu smjesu. Zatim malo po malo dodajte prosijano brašno. Kalupe za pripremu dobro premažite maslacem i pospite kakaom (višak isipajte iz posudice). Jako je važno da ih dobro namastite. Izlijte smjesu u kalup, no, ostavite oko pola centimetara od ruba kalupa prazno. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni 11-12 minuta. Poslužite uz sladoled, slatko vrhnje ili omiljeno voće.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com