Ukoliko volite čizkejk, sigurno ste dosad probali mnogobrojne vrste ovog ukusnog kolača, a mi vam donosimo recept za varijatnu sa bananama – neodoljivo kremast i izdašan, nije vam potrebno neko posebno kulinarsko umijeće da ga napravite, a oduševiće i one najizbirljivije. Prijatno!
Sastojci
1 i 2/3 šolje zdrobljenog integralnog keksa
1/4 šolje šećera
1/2 šolje rastopljenog putera
2/3 šolje šećera
1/3 šolje brašna
prstohvat soli
dvije šolje mlijeka
3 razmućena žumanca
jedna i po kašičica ekstrakta vanilije
500 grama krem sira sobne temperature
4 narezane banane
šlag i dodatno narezane banane
Priprema
U veliku zdjelu dodajte keks i 1/4 šolje šećera i dobro promiješajte. Dodajte puter i opet dobro promiješajte pa stavite u kalup za torte ili pite i utisnite.
Da biste napravili kremu od vanilije, u šerpi zajedno umutite 2/3 šolje šećera s brašnom i solju pa polako dolijevajte mlijeko u koje ste prethodno umutili žumanca tako da smjesa bude glatka pa kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Zatim šerpu maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije. Krem sir dobro umutite tako da bude glatak i kremast pa ga dodajte u kremu i dobro promiješajte.
Podlogu prekrijte dijelom narezanih banana, prelijte dijelom kreme i tako dok sve ne potrošite. Završni sloj neka bude krema. Za samu pripremu će vam trebati dvadesetak minuta.
Kolač je potrebno staviti na hlađenje, kako bi bio savršen za jelo. Možete ga ostaviti u frižideru nekoliko sati ili čak preko noći. Poslužite uz narezane banane i šlag.
Visocani.ba/Visoko.co.ba