Gastro

Recept za ukusnu galetu od jagoda

Počela je sezona jagoda pa je pravo vrijeme da napravite i zasladite se ovom prefinom galetom od jagoda

Za tijesto:

300 g brašna (pola glatko – pola oštro)

prstohvat soli

2 kašike šećera u prahu

naribana korica jednog limuna

vanilija ili vanili šećer

150 g maslaca

1 veliko jaje

po potrebi nekoliko kašika hladne vode

Brašno, so, šećer i koricu pomiješati – njima dodati hladan maslac narezan na kockice. Utrljati brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodati jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povezati, ako nije kompaktno do kraja onda dodati malo vode. Dobro povezano tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, sve premjestiti na lim za pečenje.

Za premaz:

2- 3 kašike pekmeza po izboru

Tijesto premazati pekmezom ali premazati tako da sa svake strane bude oko 2 cm slobodnog tijesta (to će biti preklop). Tako pripremljeno ostaviti sa strane i upaliti rernu da se grije.

Za nadjev:

1 kg jagoda

šećera po želji

limun sok i korica

malo vanilije

3 – 4 kašike gustina

Jagode dobro operite, odrežite im zeleni dio i izrežite ih na komade srednje veličine. Jagodama dodajte šećer, začine i gustin i sve dobro promiješajte. Složite ih po tijestu – po onom dijelu premazanom pekmezom. Čiste krajeve premotajte preko voća kao paketić i stavite u rernu na 180 stepeni oko 30 minuta. Paziti i gledati kad je gotovo – tijesto treba biti keksasto, a voće meko.

Serviranje:

Poslužite uz sladoled od vanilije ili neki vama drag okus.

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh