Gastro

Štrudla sa makom

Za štrudlu sa makom potrebni su vam sljedeći sastojci:

Tijesto:

350 g brašna

1,7 dcl mlijeka

pola dcl ulja

1 čajna kašika germe

1 čajna kašika secera

1 kašičica soli

Nadjev:

200 g mljevenog maka

100 g šećera

1,5- 2 dcl mlijeka – da bude lako za mazanje

po želji mozete dodati vanilin šećer ili rum ili grožđice

jedno žumanjce za premazivanje

Priprema
1. U decilitar toplog miljeka stavite germu i šećera i ostavite da nadođe. Brašno prosijte i u njega stavite so, nadošlu germu, ostatak mlijeka i ulje. Zamijesite tijesto i ostavite da naraste dok mu se volumen ne udvostruči.

2. U šerpici zagrijte miljeko i u njemu otopite secer i u vrelo mlijeko dodajte mljeveni mak. Ko voli nek doda još neke arome…rum, grožđice i sl.

3. Tijesto razvaljajte na tanko možda pola cm i nanesite fil i umotajte u štrudlu. Ostavite da miruje oko 15 min. Premažite umućenim žumanjcem i stavite da se peče na 180 stepeni (ako je sa grijačima, za vruć vazduh 160 stepeni) i peče se oko četrdesetak minuta. S napomenom da smanjite temperaturu na polovini pečenja.

4. Gotovu štrudlu pospite šećerom u prahu. Ovo je mjera za jednu štrudlu dužine velikog pleha… kome treba više neka podupla sastojke!

 

 

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh