Potrebni sastojci:
3 kg jabuka
1,5 kg šećera
1dl vode
limun
kašika svježeg đumbira
šaka listova svježe mente
Priprema:
Jabuke očistite, ogulite, narežite na kriške i stavite u posudu za kuhanje. Prelijte ih sa 1 dl vode i limunovim sokom pa kuhajte na srednjoj vatri.
U međuvremenu karamelizujte ¼ šećera s 0,5 dl vode. Karamelizovani šećer ulijte u jabuke pa dodajte ostatak šećera. Kad smjesa postane poprilično gusta, dodajte listiće mente i đumbir narezan na tanke štapiće.
Pekmez izlijte u sterilizovane i zagrijane teglice i ostavite u mlakoj rerni s malo otvorenim vratima da se ohladi i uhvati zaštitna korica. Ohlađeni pekmez pospite kašikom kristal šećera, zatvorite celofanom i stavite poklopac.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com