U vrijeme pandemije prouzrokovane koronavirusom najvažnije je sačuvati imunitet. Nedostatak željeza je glavni uzrok anemije, a to je najčešći prehrambeni deficit koji pogađa 40 posto trudnica, 33 posto žena koje nisu trudne i 42 posto djece širom svijeta.
Iz Svjetske zdravstvene organizacije u BiH (World Health Organization – WHO) objavili su savjete kojih bi se trebali pridržavati.
“Da biste spriječili nedostatak željeza, jedite hranu bogatu gvožđem kao što su meso, jaja, mahunarke (grah, leća i leblebije), tamno lisnato povrće, orašaste plodove i sjemenke. Izbjegavajte da uz obroke pijete kafu i čaj jer sadrže neke elemente koji mogu inhibirati apsorpciju željeza iz hrane.
Sačekajte dva sata nakon glavnog obroka da biste popili kafu ili čaj. Smanjenje anemije jedna je od komponenti naših napora za iskorjenjivanje svih oblika pothranjenosti.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/fokus.ba