Sjemenke lubenice navikli smo bacati, vjerovatno jer nas od malih nogu uče da ih nije dobro jesti.
Ali istraživanja pokazuju da su male crne sjemenke pravi izvor zdravlja.
1. Smanjuju nadutost
Sjemenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utiču na rad probavnog trakta i tako olakšavaju nadutost.
2. Sadrže kalijum
Ovaj mineral reguliše količinu vode u našem organizmu, pa tako smanjuje otekline zglobova i stopala.
3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu
Sjemenke sadrže vitamin E, koji utiče na zdravlje kože, a sprečava fleke i pjegice. Takođe, pune su antioksidansa, čime usporavaju proces starenja kože.
4. Jačaju naš imunitet
Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u sjemenkama, poput željeza, bićemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan, koji učestvuje u proizvodnji serotonina, a taj se element inače koristi u liječenju stresa i kliničke depresije.
5. Sadrže magnezijum i cink
Oni su bitni u funkcionisanju cijelog organizma, piše “punkufer”.
Ako ste pomislili kako ćete sada morati žvakati tvrde crne sjemenke, ne brinite. Lakše je napraviti čaj od njih.
Sastojci:
4 kašičice zdrobljenih sjemenki
2 litre vode
Priprema:
Prokuvajte sjemenke 15-ak minuta u kipućoj vodi i to je to.
Osim čaja, zdrobljene sjemenke možete iskoristiti i u soku od lubenice, a sve zajedno izblendate u blenderu i začinite s nekoliko listića svježe mente. Možete ga piti toplog ili hladnog.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com