Želite li isprobati tradicionalnu gruzijsku kuhinju, obavezno morate probati hačapuri. Riječ je o lepinji punjenoj sirom, koju neki nazivaju i gruzijskom picom, a koja se u ovoj istočnoevropskoj zemlji na obalama Crnog mora jede u svim mogućim situacijama – osim kad ste tužni.
“Ako tugujete zbog smrti voljene osobe ili ste prekinuli s nekim, nemojte jesti hačapuri, jer nećete osjetiti njegove sastojke”, tvrdi Mako Kavtaradze iz gruzijske kompanije koja se bavi začinima.
To popularno gruzijsko jelo, koje se najčešće priprema s dodatkom slanog sira sulgunija ili kravljeg sira bryndze te s maslacem chkintijem, dostupno je – svugdje. Može se naći u malim pekarama, jeftinim restoranima, ali i mjestima s vrhunskom gastronomijom.
Za hačapuri govore da je poput snježnih pahulja jer ne postoje dvije iste lepinje. Ovo jelo može biti okruglo, četvrtasto, izduženo te punjeno različitim namirnicama, zavisno od regije u kojoj se nalazite.
Tako, na primjer, Imeruli hačapuri izdaleka izgleda poput bijele pice, kubdari hačapuri punjeno je i mesom, dok je megruli hačapuri napravljen s dvostrukom dozom sira. Sve je češći i popularniji adjarian hačapuri s dodatkom jaja.
Recept
Sastojci za tijesto:
1 čajna kašika soli
1 čajna kašika instant kvasca
1 kašika šećera
700 grama brašna
200 ml vode
100 ml mlijeka
1 kašika ulja
Sastojci za nadjev:
300 grama svježeg kravljeg sira
300 grama naribane mocarele
300 grama feta sira
5 jaja
maslac po želji
Priprema:
Pomiješajte brašno, kvasac, so i šećer. Zagrijte vodu i mlijeko zajedno te polako ulijte u smjesu s brašnom. Počnite izrađivati tijesto rukama ili mikserom. Izrađujte smjesu sve dok ne dobijete elastičnu i glatku kuglu. Tijestu dodajte kašiku ulja i dodatno ga izradite. Stavite ga u čistu zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, odnosno dok se volumen tijesta ne udvostruči.
Uklonite foliju, šakom napravite nekoliko udubljenja u tijestu te ga ponovo prekrijte folijom i pustite da odmori oko 30 minuta.
Za to vrijeme pomiješajte svježi sir, naribanu mocarelu i feta sir.
Podijelite tijesto na četiri dijela. Razvucite ga i oblikujte poput brodića.
Ispunite svaki brodić mješavinom sira. Umutite jedno jaje s malo vode i premažite ovom smjesom vanjski dio brodića. Stavite da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 220 Celzijevih stepeni oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu koricu. Izvadite hačapuri iz rerne, kašikom napravite udubljenje u sirnoj mješavini, pa ovdje dodajte jaje. Vratite hačapuri u rernu i pecite još pet do šest minuta, dok se jaje ne ispeče. Poslužite toplo uz neku laganu salatu.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com