Gastro

Mekane krofne

Mekane krofne su naš današnji prijedlog.

Sastojci

  • 400 ml mlakog mlijeka
  • 1 svježeg kvasca (može i suhi)
  • 1 kašika kristal šećera
  • 2 jaja
  • 50 ml ulja
  • 700 g glatkog brašna
  • 1 kašičic soli
  • 1 l ulja (za prženje)
  • 50 g šećera u prahu (za posipanje)

Po želji:

eurokrem/marmelada/pekmez

Priprema:

U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovinu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i so te dodati u smijesu. Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovinu brašna pa sve zajedno umijesiti sa kašikom ili sa mikserom u prilično gusto i ljepljivo tijesto.

Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mjestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu, nekih 30-ak minuta. Na radnu površinu posutu brašnom istresti tijesto, malo ga premijesiti, posuti malo brašnom, te razviti na 1 cm debljine.

Modlom (čašom) željene veličine iskružiti krofne. Preostalo tijesto ponovo premijesiti, razviti pa isjeći dok ne potrošite svo tijesto. Isječene krofne slagati na tacnu ili lim za pečenje posuti brašnom. Kada su sve krofne isječene prekriti čistom kuhinjskom krpom, te ih ostaviti da se odmore 20-ak minuta.

Ugrijati ulje na srednjoj temperaturi. Krofne stavljati u posudu za pečenje tako da ona strana koja je bila na limu za pečenje dolje u bude gore. Peći na srednjoj temperaturi u prethodno zagrijanom ulju.

Kada porumene okrenuti i zapeći ih i sa druge strane. Pri tome vam ostane na sredini krofne bijeli prsten. Vaditi na kuhinjski papir da upije višak ulja.

Još vruće krofne posuti šećerom u prahu ili napuniti po želji.

 

 

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh