Većina ljudi voli palačinke, a ovog puta smo odabrali one koje su drugačije od onih na koje smo navikli, a uz to i hranjivije.
Razlog toj hranjivosti je heljda koja je osim toga i izuzetno zdrava.
Stoga, u nastavku teksta pažljivo pročitajte šta vam je potrebno od sastojaka, odlučite se za slatku ili slanu verziju i požurite u kuhinju obradovati sebe i svoje najdraže ovim specijalitetom.
Sastojci:
250 g heljdinog brašna
10 g soli
2 jajeta
600 ml filtrirane vode
2 kašičice maslinovog ulja
Način pripreme:
Pomiješajte brašno, so i jaja, pa polako sipajte vodu kako biste dobili ujednačenu smjesu. Nakon toga dodajte maslinovo ulje. Zagrijte tavu ili aparat za palačinke i podmažite sa malo ulja ili putera.
Polako razlijte smjesu po dnu, sačekajte da krene da se odvaja sa strane, pa je okrenite da se zapeče i sa druge strane. Nastavite dok ne iskoristite čitavu smjesu, nafilujte po ukusu i uživajte.
Ukoliko ste palačinke pripremili dan ranije i želite ih servirati tople, prvo ih nafilujte po želji, naprimjer sirom, a zatim poredajte na tavu da se lijepo zagriju. Budite kreativni, igrajte se sastojcima, a neke od najboljih kombinacija su one sa mesom, sirom, jajima ili gljivama. Prijatno!
Visocani.ba/Visoko.co.ba/klix.ba