Gastro

Raj za vaša nepca: Recept za tortu koja je zaludila internet

Nevjerovatna torta koja se lako sprema, hrskava i kremasta…

Sastojci

Za koru: 650 g izmrvljenog čokoladnog keksa 150 g istopljenog putera šećer u prahu po potrebi

Za karamel:

130 g putera 1,2 dl javorovog sirupa 380 g smeđeg šećera 1,7 dl slatkog kondenzovanog mleka (ukuvano sa šećerom kao gust sirup) 100 g sjeckanog kikirikija

Za fil: 250 g isjeckane crne čokolade 2,5 dl krem pavlake za kuvanje 60 g putera

Priprema

Zagrijte rernu na 180 stepeni. U činiji umutite izmrvljeni keks sa puterom i 5-7 kašika šećera u prahu. Dobijenu smesu razvucite u koru, stavite u pleh dužine 20 cm, čvrsto pritisnite i pecite 10 minuta. Potom izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Karame: U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi i pomešajte javorovim sirupom i smeđim šećerom. Kuvajte oko 3 do 4 minuta, dok se ne zgusne, pa sklonite sa ringle. Umešajte sirup od kondenzovanog mleka i kikiriki, kuvajte neprestano muteći dok smesa ne postane gusta i homogena, ohladite i prelijte preko kore i ravnomerno rasporedite. Ostavite kolač u frižideru 30 minuta. U međuvremenu, stavite čokoladu u činiju. U šerpi zagrejte slatku pavlaku do ključanja, sklonite sa ringle pre nego što provri, sipajte preko čokolade i miješajte dok se ne rastopi. Potom dodajte puter i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Kad se ohladi sipajte preko karamel krema, ravonomerno razmažite i ostavite da se stegne u frižideru 2 sata.

 

 

(Recepti i zdravlje)

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh