Za današnji desert napravite posni kolač sa vinom. Dobar je i ako ne postite.
Sastojci:
- 250 g mljevenih oraha
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- kašičica sode bikarbone
- kašičica cimeta
- 250 ml bijelog vina
- 300 g džema od kajsije
Priprema:
Pomiješajte suve sastojke, te u dobijenoj smjesi napravite udubljenje i u njega polako sipajte vino. Miješajte dok se vino ne sjedini sa suvim sastojcima i dobije gušća smjesa, te je saspite u okrugli kalup za pečenje obložen pekpapirom. Kolač pecite u prethodno zagrijanoj rerni, oko 40 minuta na 170 stepeni. Pečen kolač ostavite da se u potpunosti ohladi, te ga horizontalno presijecite na dva dijela. Donju koru premažite polovinom džema od kajsije, zatim stavite drugu koru pa i nju premažite. Ostavite kolač sat vremena na sobnoj temperaturi da upije džem, a onda je spreman za konzumiranje.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com