Ove godine smo i zvanično obilježili Dan zdrave hrane, dan koji se obilježava 16. oktobra od 1945. godine. Zdrava ishrana jedan je od najčešćih termina današnjice. To je ishrana najsličnija domaćoj hrani koju sami uzgajamo. Pošto svakodnevno jedemo nezdravu hranu koja nam je privlačna iz više razloga: lahko je pripremamo, jeftina je i, naravno, veoma je ukusna, naši učenici su željeli na ovaj dan informisati ostatak populacije o važnosti zdrave ishrane i njene uloge u životu čovjeka.
Odlučili smo se za postavljanje štanda sa zdravim namirnicama u prostorijama škole. Na štandu smo pripremali voćne salate i smoothie koji se najviše svidio našim učenicima. Ovaj zdravi napitak od raznih voćnih i povrtnih kombinacija osvježio je i očistio naš organizam od nezdravih slatkiša i grickalica koje, inače, svakodnevno jedemo.
Na ovaj dan smo podsjetili cijelu školu, ali nadamo se i svijet, koliko je važno jesti kvalitetnu i pristupačnu hranu koja ima višestruki značaj i ulogu u našem organizmu. Cilj nam je bio osvijestiti put do boljeg imuniteta jer bolji imunitet vodi boljoj odbrani od virusa, bakterija i bolesti.
Naši učenici su promovisali i raznovrsne zdrave namirnice – domaće voće i povrće – i tako ne samo podigli svijest o značaju zdrave ishrane već i važnosti zdravih životnih navika, a naše aktivnosti je podržala i pekara “Zrno” iz Visokog koja je donirajući zdrave pekarske proizvode, također, ukazala na važnost svakodnevnog konzumiranja zdrave hrane. Ovom prilikom im se zahvaljujemo što su prepoznali naše dobre namjere i bili dio ove priče.
Tekst i fotografija: Amna Karić 2. A
Visoko.co.ba/Gimnazija Visoko