VIJESTI

Šta ćemo sa vodomjerima, da li će neko odgovarati za nesavjestan rad na štetu građana?

U iščekivanju odluke Nadzornog odbora JKP Visoko o imenovanju novog/starog direktora ovog javnog preduzeća, a na osnovu provjerenih informacija koje smo dobili iz izvora u JKP “Visoko” pitamo sadašnji, a i budući menadžment ovog javnog preduzeća te odgovorne pojedince koji bi trebali raditi u interesu građana šta su planirali sa famoznim projektom digitalnom očitavanja vodomjera koji nikad nije zaživio, ako izuzmemo onih nešto oko stotinjak koji rade u nekim zgradama i pravnim subjektima?

Sama ideja na početku je i imala smisla, a to je zamjena starih vodomjera potpuno novim i u skladu sa vremenom modernim digitalnim vodomjerima. Još prije izbora 2016.godine bivša uprava JKP Visoko je testirala ovu modernu i digitalnu metodu očitivanja potrošnje vode i ona je uspješno zaživjela u nekim zgradama u Visokom, kao i poslovnim prostorima.

Kako saznaje Visoko.co.ba prije dvije godine nabavljeni su novi digitalni vodomjeri od drugog proizvođača i druge marke, a preko već poznate privatne firme, koja je uveliko poslovala sa JKP Visoko i od tog momenta trebalo je da zaživi elektronsko očitavanje brojila. Međutim, slike koje objavljujemo i stanje sa terena su u suprotnosti sa potrebama korisnika koji ih plaćaju, odnosno jesu u interesu ali dobavljača istih. Konkretno, zaposlenik JKP Visoko ne može normalno raditi sa ovakvim uređajima, niti radi kako bi trebalo i za cijenu koliko su plaćeni, jer radnik JKP Visoko zadužen za taj posao opet očitava vodomjer kako se to radilo i prije 30 godina, jer ovaj novi ne samo da ne radi kako treba, nego zbog lošeg kvaliteta ne dozvoljava da se vidi brojilo dok elektroočitanje ne funkcioniše, niti u JKP Visoko postoji zvanično obučen uposlenik za ovaj posao.

Do sad je ugrađeno na hiljade ovih “modernih”, elektronskih vodomjera koji nisu u funkciji, najviše ih je u Gračanici i Mulićima, a s obzirom na to kako izgledaju na slikama i s obzirom na to da uposlenici JKP Visoko iste obilaze i teško očitavaju kao i one starinske, tu dolazimo do dileme da li su vam i računi za vodu ispravni.

Javnost treba i mora da zna pravu istinu, počev od toga šta se dešava sa starim vodomjerima koje mijenjaju novim i najbitnije pitanje – da li je neko na ovom poslu sa vodomjerima sumnjivog kvaliteta, na štetu Visočana, stekao protuzakonitu imovinsku korist?

Sve ovo je naravno posao za Tužilaštvo ZDK ukoliko bude volje, znanja i hrabrosti da se u interesu građana ispita sve navedeno i što ugrožava pravo građanima da koriste vodovodnu mrežu.

 

NAJNOVIJE

Na Vrh