VIJESTI

Dragulj prirode u ZDK-u: Park Tajan svojim bogatstvima privlači turiste iz cijelog svijeta

Ljubitelji ste prirode i trebate novu ideju gdje otputovati kako biste uživali u svim čarima najvećih bosanskohercegovačkih bogatstava? Ne tražite dalje, Park prirode Tajan na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Vareš ponudit će vam nezaboravno iskustvo, kojeg ćete se sjećati zauvijek.

Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, dugački podzemni tokovi, kanjoni, vodopadi, pećine, jame, veliko kraško vrelo, arheološka nalazišta, endemske vrste sastavni su dio idilične i bezbrižne atmosfere Spomenika prirode Tajan, koji se skrio na 1.297 metara nadmorske visine.

Raj za adrenalinske sportove i odmor pod svodovimadrveća

Park Tajan relativno nedavno je otkriven, kada su zaljubljenici u prirodu 2003. godine pokrenuli inicijativu o realizaciji projekta Tajan, a zahvaljujući sredstvima Europske unije taj projekat je 2010. godine i realiziran. Danas je sve češća lokacija koju posjećuju i domaći i strani turisti, te posjećenost raste iz godine u godinu.

“U toku sezone kada imamo posla, radimo kolega i ja, a s obzirom na to da tokom zimskog perioda ima manje turista, onda radimo svako po jedan mjesec. Iz godine u godinu bilježimo rast broja turista iz Bosne i Hercegovine, ali i Evrope. Iskoristili smo i društvene mreže za marketing tako da smo proširili informacije i ponudu široj javnosti”, pojašnjava Armina Burkić, referentica u info centru parka Tajan.

Povoljan geografski položaj dodatno pogoduje razvoju turizma u ovom bogatom parku, koji nudi adrenalinske i avanturističke ture, ali i ponude iz oblasti ekoturizma, geoturizma i sportskog turizma.

Najčešće, turisti ga posjećuju upravo zbog adrenalinskih sportova, kao što su rafting i XC cross trke, ali sa više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prijevoja i pored planinskih rijeka odličan je izbor i za bicikliste i planinare. No, i ukoliko ste samo ljubitelj prirode, moći ćete uživati u beskonačnim šetnjama stazama koje vode kroz guste crnogorične šume, a dragulj koji će vam se posebno urezati u sjećanje je kanjon Mašica, koji je dubok 350 metara i koji je bogat mnogim pećinama u kojim medvjedi nalaze skrovište za svoj zimski san.

Jezera, rijeke i endemske vrste flore i faune najveće bogatstvo Tajana

Na 12 kilometara od Info centra Tajan nalazi se i jezero Mašica. Obale jezera uokvirene su gustom šumom, uređene ste staze za šetnju oko jezera, izgrađeni roštilji s nadstrešnicama i klupama zasigurno će boravak svih posjetitelja učiniti nezaboravnim. Jezero Mašica se može koristiti za odmor i rekreaciju, ali i obavljanje raznih obuka, uključujući i ronilačke. U ljetnom periodu ovaj kanjon vam omogućava i kupanje.

Lukina pećina je zanimljiva, jer su u njoj pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda (slično kao i u pećini Orlovača nadomak Sarajeva) koji su stari preko 15.000 godina. Ukoliko volite vodopade sigurni smo da će vas oduševiti dva vodopada rijeke Gostović. To je rijeka koja je u proljeće i jesen izazov za ekstremne kajakaše, a za ljubitelje raftinga tu je Krivaja koja se proteže kroz kanjone.

Sve ovo učinilo je da se Tajan razvije u pravi kompleks za uživanje u svim čarima prirode, a pored brojnih sadržaja koje nudi svim posjetiocima na raspolaganju su profesionalne službe koje će im olakšati kretanje u prostoru. Jedna od takvih je profesionalna vodička služba, u kojoj radi i Admir Bajraktarević, predsjednik Sportskog i načuno-istraživačkog tima “Atom” i načelnik stanice GSS-a Zavidovići, koji je u izjavi za medije prije nekoliko godina kazao kako je Tajan prirodni fenomen.

“Tajan je pod zaštitom zbog vode, a dodatni razlog su fenomeni flore i faune. Jedinstveni su kameni mostovi s pećinama, imamo mnogo endemskih biljaka i dvije nove životinjske vrste koje su jedinstvene u svijetu. Prva životinjska vrsta je stonoga koja je dobila ime po našem naučniku Jasminku Mulaomeroviću i Tajanska pećinska mokrica”, dodaje Bajraktarević.

Jedina mana u cijeloj priči i veliki problem za budućnost mogla bi biti izgradnja mini centrala za proizvodnju struje u Parku prirode Tajan gdje se po veoma maloj koncesiji izdaju dozvole za gradnju na rijeci Gostović, a izgled čitavog parka se narušava njihovom izgradnjom i smanjenjem toka rijeke.

Visoko.co.ba/Lana Marianović

Foto: Velija Hasanbegović

NAJNOVIJE

Na Vrh