VIJESTI

Zehrudin Buza, zamjenik komandira PS Visoko: Nema rejona u Visokom na kojem nismo pronašli drogu

Na 15. sjednici Gradskog vijeća Visoko prisutnim vijećnicima i javnosti u osmoj tačci Dnevnog reda Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja na području Grada Visoko u 2021. godini obratio se i Zehrudin Buza, zamjenik komandira Policijske stanice Visoko. Između ostalog zamjenik komandira posebno se referirao na sveprisutni problem sa drogom.

– Niko od nas nije izostavljen u zajedničkoj borbi protiv ovog problema, ni vas kao vijećnike, ni nas policiju, a ni građane. U protekloj godini poduzimajući operativne mjere i radnje, objekata kriminogenih lica, kladionica, racija ugostiteljskih objekata, ili blokadama određenih područja izvršili smo zapljenu narkotičkih sredstava u 62 slučaja. Oduzeta količina narkotičkih sredstava je, ja ću reći za pohvalu jer bi to uradile i puno veće policijske stanice. Ja neću time da se hvalim jer je to jedan ozbiljan problem koji ovaj grad uistinu opterećuje. Evo sad i sa ove pozicije vam odgovorno tvrdim i obećavam da će u 2022.godine akcenat u PS Visoko biti na borbi protiv zloupotrebe narkotičkih sredstava. To je problem koji će u budućnosti Visokom nanijeti određenu problematiku jer je to djelo koje za sobom povlaći i generira mnoga druga djela. Proizvodnja i stavljanje u promet narkotičkih sredstava jest jednako imovinski delikt. Ono što ovaj podatak i činjenicu čini težom jeste činjenica i vi to svi dobro znate “tamne brojke”. Statistički, naučno ili kako god mi to posmatrali jedan statistički broj jest jednako puta tri kroz “tamne brojke”. Grad Visoko je podijeljen na deset pozorno patrolnih sektora i rejona. Na svim ovim rejonima policijski službenici su pronašli drogu. Ja ću sa ovog mjesta to javno reć, sva lica koja su identifikovana biće predmet kontinuirane i planske kontrole od strane policijskih službenika. I sva lica koja budu u društvu s njima također će biti tretirana svim mjerama i radnjama. Mi imamo obavezu i u tome ćemo istrajati u borbi protiv zloupotrebe narkotičkih sredstava. To je kad je u pitanju kriminalitet jedno od gorućih pitanja grada Visokog! Mi smo u protekloj godini kad je u pitanju droga imali određeni broj lica sa drugih područja koji pripadaju organizovanim grupama ili kriminalnim grupama. Ono što možemo i javno poručujemo – da ćemo se obračunati!

Buza je također iznio interesantan podatak da je samo u prva dva mjeseca ove godine zapljenjeno 50% droge u odnosu na cijelu prošlu godinu i naveo da će to biti osnovna aktivnost u budućem radu PS Visoko te pozvao i građane da pomognu policiji pozivom na broj 122 ukoliko imaju informacije vezano za zloupotrebu narkotičkih sredstava.

NAJNOVIJE

Na Vrh