VIJESTI

Tragom starih fotografija: Visoko 1908.godine

Zahvaljujući kolekcionaru razglednica, Tarade Zoranu sa adresom u Kanadi, došao sam do ove prelijepe razglednice Visokog iz 1908. godine.

Kao i nadavno objavljena, i ova se može kupiti na internetskoj aukciji. Inače, privatnu zbirku starih razglednica Visokog posjeduje Senad Hodović, bivši direktor Zavičajnog muzeja. Ali, ona je nedostupna, šteta. Šta Zavičajni muzej Visoko ima u svoj arhivi od razglednica?
Ne zna se i nedopustivo je da nije na ”oku”, berem Visočana.

Predlažem visočkim vijećnicima da pokrenu inicijativu da se izdvoji fond od hiljadu-dvije KM za otkup razglednica Visokog putem inernetskih aukcija.

To bi se trebalo uraditi putem Zavičajnog muzeja, a ovaj napokon da se ”otvori” prema sopstvenom gradu. Muzej je imao i nekih dobrih projekata, ali su oni sporadičnog karaktera.

Npr. ova razglednica košta 14 eura, a nedavno objavljena i također unikatana koštala je (i još uvijek košta) samo 100 KČ (4 eura) na aukciji u Češkoj. Naravno, ima tu nekih poštanskih troškova.

I, šta na kraju? Sigurno će neko reći: ”Što da se mučimo. Ima budala koji će objavljivati ovakve slike, a mi ćemo samo KLIKNUTI: ”kopiraj – spasi”.

Zdenko Antović / Visoko.co.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh