VIJESTI

Armin Hodžić je čovjek koji stoji iza Mak Zara čokolada: Ljubav je tajni i najvažniji sastojak naših proizvoda

Armin Hodžić, izvršni direktor tvrtke Mak Zara, u razgovoru za Dnevnik.ba govori je o nastanku tvrtke, proizvodima koje plasiraju na tržište, inspiracijama za nove okuse u čokoladama i pralinama, procesu nastanka Mak Zara proizvoda, karakteristikama koje ovaj brend čine posebnim na tržištu i drugim temama.

Kako je nastala ideja o otvaranju tvrtke Mak Zara tvrtke i zašto baš ovakav naziv?

Kompanija Mak Zara je osnovana 2008. godine, po uzoru na belgijske čokolaterije u kojima se proizvode ručno rađene praline, čokolade i ostale čokoladne delicije. Ime kompanije Mak Zara nastalo je prije nego što je kompanija došla u sastav AS Holdinga. Prethodni vlasnik i osnivač kompanije došao je na ideju da čokolaterija dobije naziv po imenima njegove djece, Mak i Zara. Kompanija je od osnivanja imala poseban fokus na proizvodnju kvalitetne čokolade u posebnim, ekskluzivnim pakovanjima.

Od kojih sastojka pravite čokolade i praline?

Za proizvodnju svojih delicija Mak Zara koristi vrhunske sirovine, poput najkvalitetnije belgijske čokolade. Belgijsku čokoladu nabavljamo od firme Barry Callebaut koja je najveći proizvođač čokolade na svijetu i s njima imamo partnerski odnos, te smo često u prilici da koristimo njihovo znanje i tehnologe. Mi dobijamo gotovu čokoladu i u BiH radimo, kako mi to volimo reći, finu obradu čokolade, kombinirajući je s različitim okusima, filovima, orašastim plodovima i tako dobijamo jako kvalitetan proizvod.

Kakve sve čokolade imate u ponudi?

U ponudi trenutno imamo 25 gotovih proizvoda (barcodova) namijenjenih domaćem i stranom tržištu. Proizvodi su podijeljeni u tri kategorije: Čokolada, Praline i Suho voće u čokoladi. Trudimo se održati visoke standarde proizvodnje i u pripremi naših proizvoda koristimo pet vrsta čokolade, mliječnu, tamnu, bijelu, ruby i gold čokoladu. Tim čokoladama u procesu proizvodnje dodajemo različite okuse, filove i orašaste plodove, tako da u kategoriji pralina proizvodimo preko 40 različitih pralina, a u kategoriji suhog voća u čokoladi, imamo 12 vrsta proizvoda.

Postoji li tajni sastojak za pripremu pralina i čokolada?

Rekao bih da je naš tajni i najvažniji sastojak koji koristimo, ljubav prema čokoladi i stvaranju nevjerojatnih okusa.

Znamo da u ponudi imate čokolade s nazivima „Za ljubav“, „Za počastiti raju“, „Za u goste“… Zašto baš takvi nazivi?

Trudimo se biti originalni i predstaviti našim kupcima najkvalitetniju čokoladu u vrlo zanimljivim pakiranjima. S obzirom na to da smo mi narod koji voli poklanjati i posebnu pažnju pridajemo poklonima porodici, prijateljima i poslovnim partnerima, smatrali smo da će takvi originalni natpisi brzo pronaći put do kupaca i nismo se prevarili.

Kako teče sam proces izrade čokolade?

Čokolada nam stiže iz Belgije, u dugmićima ili blokovima. Proces proizvodnje naših čokolada započinje topljenjem i temperiranjem čokolade. Nakon toga, ukoliko se radi o proizvodnji pralina, čokolada se izlijeva u kalupe i dodaju joj se filovi različitih okusa, kao što su lješnjak, orah, šumsko voće, kava i ostale vrste. Nakon toga, radnici kalupe stavljaju u tunel za hlađenje. Kad je čokolada dovoljno ohlađena, spremna je za pakiranje. S obzirom na to da mi u kompaniji Mak Zara posebnu pažnju pridajemo načinu pakiranja čokolade, možemo reći da je to proces koji zahtijeva mnogo vremena i spretnosti. Mi težimo tome da kupcima ponudimo konstantu u kvaliteti naših premium proizvoda, tako da je čitav proces proizvodnje strogo kontroliran, rade se stalne kontrole kvalitete da bi bili sigurni da svaki proizvod odgovara propisanim standardima.

Gdje pronalazite inspiraciju za nove recepte?

Moji radnici, tehnolozi i ja se trudimo da što više vremena provedemo u istraživanju novih recepata i često improviziramo, spajamo naizgled nespojive okuse i trudimo se naći okus koji bi se mogao svidjeti kupcima. Također mnogo čitam o manufakturnoj proizvodnji čokolade u svijetu, trudim se što više obilaziti tržište i osluškivati volju kupaca.

Prema Vašem mišljenju koje su tri karakteristike koje čine Vaš brend posebnim?

Svi proizvodi kompanija Mak Zara su napravljeni od kvalitetne belgijske čokolade i pomno odabranih orašastih plodova. Svaka pralina i svaki red čokolade su napravljeni ručno, s mnogo ljubavi i u svako pakiranje unesemo dio nas i naše vizije. Naši proizvodi su nutritivno izbalansirani i koristimo vrhunske sirovine.

Na koji projekt ste najviše ponosni?

Od trenutka kad sam preuzeo kompaniju Mak Zara pa do danas, započeo sam i završio mnogo uspješnih projekata, uspio kompaniju dovesti na vrlo stabilno polje poslovanja, proširiti posao i plasirati proizvode na tržište nekoliko zemalja EU. Najviše sam ponosan na činjenicu da smo u jeku pandemije uspjeli izvesti i plasirati naše premium čokolade i praline na tržište Kraljevine Švedske i Nizozemske. Trenutno smo u fazi razvijanja tržišta Slovenije na koje smo već poslali prve količine proizvoda krajem godine.

Imate li u planu proširiti svoju tvrtku u druge gradove ili države i tako ponuditi nova radna mjesta mladima?

Kompanija Mak Zara posluje jako stabilno i težimo ka što boljim rezultatima. Naravno, kao i svaki menadžer i ja imam mnogo planova i viziju po kojoj vodim poslovanje kompanije, a tu su svakako i razmišljanja o širenju kompanije. S obzirom na to da je pandemija pogodila mnoge firme i poslovanja, nije zaobišla ni nas, ali ponosan sam na činjenicu da nismo otpustili ni jednog radnika niti radnicu i da smo se kao kolektiv uspjeli oduprijeti problemima i sačuvati radna mjesta.

Smatrate li da bh. tržište rada može dosta toga ponuditi mladima?

BiH tržište rada se suočava s visokom stopom nezaposlenosti i smatram da se mora provesti jedna ozbiljna analiza tržišta. Trudim se kompaniju Mak Zara pozicionirati što bolje na tržište, pratiti visoke standarde poslovanja i zajedno sa svojim timom izgraditi bolje uvjete rada. Također, smatram da mladi i obrazovani ljudi moraju dobiti priliku u svojoj državi i mi se, kao društveno odgovorna kompanija, trudimo pomoći im u tome.

Koja je Vaša poruka mladima koji žele ostati u Bosni i Hercegovini?

Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima mnogo potencijala koji, kao društvo, moramo bolje iskoristiti. Drago mi je kad mladi, obrazovani i uporni ljudi odluče ostati ovdje i smatram da će se trud uvijek isplatiti.

Koji je Vaš savjet mladima koji se odluče pokrenuti vlastiti posao?

Bitno je imati viziju, odlučnost i znati točno što želite. Pokretanje vlastitog posla iziskuje konstantan rad, radni dan traje dvadeset četiri sata. Također, bitno je biti uporan i pažljivo planirati svaki korak, uspjeh zavisi od dobre ideje i pametnog plasiranja na tržište.

Koja je za Vas definicija uspješnog menadžera?

Sumnjam da postoji neka univerzalna definicija uspješnog menadžera, svako od nas ima principe po kojima se vodi. Smatram da uspješan menadžer mora biti učinkovit, objektivan i organiziran. Također, mora znati kako potaknuti razvoj i napredak čitavog tima i biti u stanju stvoriti inkluzivno okruženje, jer kompaniju čine svi zaposlenici, a ne sam menadžer.

Visoko.co.ba/Dnevnik.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh