Za današnji tučak pripremite ukusne aromatične ćufte.
Sastojci:
2 veze zelja
34 kašike ulja
2 struka mladog luka
šolja riže
krupniji paradajz
kašika mljevene paprike
kašičica bibera
kašika brašna, so
Za ćufte:
500 g miješanog mljevenog mesa
glavica crnog luka
23 struka peršuna
kašičica bibera
kašičica čubra, so
Priprema:
Dodajte mljevenom mesu sitno isječene crni luk, peršun, biber, čubar i so po ukusu. Sve sjedinite i mokrim rukama oblikujte ćufte. Neka odstoje sat vremena. U šerpu sipajte ulje, sitno isjeckan mladi luk, blanširano na sitno isječeno zelje i paradajz. Dodajte opran i ocijeđen pirinač, sipajte malo vode, pa stavite da se dinsta osam minuta. Dolijte još oko litar vrele vode, ubacite unutra ćufte i kuvajte 30 minuta. U posebnu činiju stavite brašno i mljevenu papriku, sipajte malo hladne vode i miješajte. Kad dobijete rijetku kašicu, sipajte je u ćufte, pobiberite i posolite, i kuvajte još 10 minuta. Servirajte sa kiselim mlijekom.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com