Tehnologija

Bezos nudi dvije milijarde dolara za povratak u utrku na Mjesec

Američki milijarder Jeff Bezos ponudio je dvije milijarde dolara za pokrivanje troškova američke svemirske agencije NASA kako bi se ponovo našao u utrci za ključni ugovor o proizvodnji letjelice koja će sletjeti na Mjesec.

NASA je u aprilu dodijelila 2,9 milijardi eura Elonu Musku i njegovoj kompaniji SpaceX te je tima odbila Bezosovu kompaniju Blue Origin. Radi se o ugovoru za razvoj i proizvodnju letjelice za slijetanje astronauta na Mjesec početkom 2024. godine. NASA je mogla dati ugovor samo jednoj kompaniji zbog ograničenog budžeta. Svemirska agencija je od Kongresa dobila samo 850 miliona dolara od traženih 3,3 milijarde dolara za proizvodnju lunarnog landera.

Međutim, Bezos je u pismu upućenom NASA-inom administratoru Billu Nelsonu jasno pokazao svoje namjere.

“Blue Origin će premostiti budžetske nedostatke HLS-a (Human Landing System) plaćanjem aktuelne i naredne dvije vladine fiskalne godine sa 2 milijarde dolara kako bi se program vratio na pravi put”, napisao je Bezos.

NASA je ranije izabrala SpaceX zbog dokazano uspješnih misija i najpovoljnije ponude. Prema planu, SpaceX-ova cilindrična raketa Starship će ponijeti astronaute NASA-e u prvu misiju na Mjesec još od Apolla 17 koji je lansiran 1972. godine.

Bezos se udružio s kompanijama Lockheed Martin, Northrop Grumman i Draper kako bi se uključio u ključnu fazu razvoja HLS-a, a njihov dizajn je nazvan Blue Moon lander. Ovaj lander predstavlja unaprijeđenu verziju lunarnog modula (LM) koji je transportovao Neila Armstronga i Buzza Aldrina na lunarnu površinu 1969. godine.

“Kreirali smo lunarni sistem za slijetanje inspirisan Apollo arhitekturom s mnogim prednostima, a jedna od njih je sigurnost”, naveo je Bezos.

Muskov Starship predstavlja radikalni pristup slijetanju i inovativne motore na metan. Bezos je istakao da Blue Origin koristi hidrogensko gorivo koje se poklapa s NASA-inim drugoročnim planom punjenja letjelica korištenjem zaleđene vode na Mjesecu. Voda se može razdvojiti na vodik i kisik, a tako se dobija gorivo za raketne motore.

Nakon što je izgubio od SpaceX-a, Blue Origin se žalio, a ta žalba još uvijek nije dobila svoj epilog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/klix.ba

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh