VIJESTI

Biro rada Visoko: Nezaposlene osobe čekaju na zaposlenje u prosjeku jednu do tri godine

Odlučili smo istražiti stanje na tržištu rada u Visokom. Koja zanimanja su u Visokom najtraženija, a kojih ima najviše na birou. U nastavku vam donosimo detaljne infromacije.

Na području Grada Visoko posluje oko 700 privrednih subjekata, a najviše zastupljene djelatnosti su obućarska, tekstilna, kožarska, prehrambena, poljoprivredna. Zaposleno je oko 11.000 osoba, a od ukupnog broja zaposlenih, oko 9% čine mladi ljudi dobi od 15 do 25 godina, dok oko 70% čine osobe životne dobi od 25 do 50. godina. Usprkos podatku o malom procentu zaposlenosti mladih, treba istaći da poslodavci prilikom potražnje radnika više interesa iskazuju za mlade osobe.

Na evidenciji Biroa rada Visoko najviše ima osoba sa III stepenom stručne spreme tj. KV zanimanjima, ali isto tako jako bitan podatak je da se poslodavci najčešće obraćaju Birou potražujući radnu snagu sa III stepenom stručne spreme.

Odnos broja stručnih lica na evidenciji (VSS, VŠS, SSS, KV) u odnosu na nestručne (PK, NK, NSS) je u neznatnom porastu u odnosu na 2020. godinu. Na kraju 2020. godine zabilježen je odnos cca 71 % stručnih, naspram cca 29 % nestručnih nezaposlenih osoba, dok je na kraju 2021. godine odnos bio 71,6 % stručnih, naspram 28,4 % nestručnih nezaposlenih osoba.

Prijavljene nezaposlene osobe čekaju na zaposlenje u prosjeku jednu do tri godine

Najkraće čekaju nezaposleni sa visokom stručnom spremom, a najduže nezaposleni nekvalifikovani radnici.

  1. SUFICITARNA, DEFICITARNA I NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević

 

NAJNOVIJE

Na Vrh
Loading...