Tehnologija

Blue Origin tužio NASA-u zbog ugovora za lunarni lander

Nakon što je ponudila 2 milijarde dolara, kompanija Blue Origin američkoj milijardera Jeffa Bezosa se žalila sudu zbog načina na koji je američka svemirska agencija NASA upravljala svojim Human Landing System programom.

Ova žalba dolazi manje od mjesec nakon što je ured američke vlade GAO ( US Government Accountability Office) odbacio prigovore Blue Origina uložene kao odgovor na NASA-inu odluku da dodijeli jedan ugovor za lunarni lander Artemis. Agencija je odabrala ponudu od 2,9 milijardi dolara koja je stigla od kompanije SpaceX na čijem čelu se nalazi Elon Musk. Time je odbila finansirati prijedlog Blue Origina koji iznosi 5,9 milijardi dolara.

Prvobitna namjera NASA-e je bila da potpiše dva zasebna ugovora, no ograničena sredstva dobijena od Kongresa su to otežala. U Blue Originu smatraju da takva odluka nije poštena jer je NASA dozvolila SpaceX-u da promijeni ponudu, dok Bezosova kompanija nije dobila istu priliku.

Međutim, GAO smatra da je “NASA-ina procjena sva tri prijedloga bila razumna i zakonita”.

Blue Origin je tada nagovijestio da će situacija eskalirati.

“Uvjereni smo da je NASA-ina odluka problematična, ali GAO ih nije mogao rještavati zbog ograničene nadležnosti. Blue Origin se odlučio na tužbu u pokušaju da ispravi nedostatke procesa pronađene u NASA-inom Human Landing System-u. Mi vjerujemo da se problemi moraju riješiti kako bi se vratilo poštenje, stvorila konkurentnost i osigurao povratak SAD-a na Mjesec”, saopćeno je iz Blue Origina.

Ova tužba znači da će vjerovatno doći do novog odgađanja u programu Human Landing System i projektu Artemis, što će otežati realizaciju cilja, odnosno povratak na Mjesec do 2024. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/klix.ba

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh