Avokado je lako probavljiv, ima protuupalna svojstva i stimulira rad mozga. Zdravi je izvor omega-6 masnih kiselina, koje organizam ne proizvodi nego je potrebno da ih unese putem hrane.
One su važne za očuvanje zdravlja kostiju te obnovu kože i kose. Avokado čuva i zdravlje srca te snižava loši holesterol u krvi, pored mnogih drugih dobrobiti koje donosi. Kremast je i može se koristiti u slanim ili slatki receptima.
Jedan od jednostavnijih recepata sa avokadom je čokoladni mousse, za čiju pripremu su potrebni sljedeći sastojci:
– 2 zrela avokada,
– 30 g sirovog kakaa u prahu,
– 3 kašike javorovog sirupa (ili više po ukusu),
– Prstohvat morske ili himalajske soli,
– Prstohvat vanilije u prahu.
Sve sastojke stavite u procesor i izblendajte u kremastu homogenu smjesu. Ako imate problem sa blendanjem, možda je avokado nezreo ili dodajte kašiku-dvije biljnog mlijeka da pomognete miksanju.
Servirajte u staklenim čašicama sa biljnim šlagom, svježim malinama ili ananasom, i rashladite prije jela. Podijelite sa najdražima i uživajte!
Visocani.ba/Visoko.co.ba/klix.ba