Zdravlje

Doktori objasnili kako san “čisti” mozak i pomaže u smanjenju demencije

Kvalitetan san “čisti” mozak i pomaže u smanjenju demencije, rezultati su novog istraživanja koje je provedeno na Univerzitetu u Bostonu.
Ovo istraživanje temelji se na prethodnim analizama koje su pokazale da mozak radi, umjesto da se odmara dok spavamo.

Bez adekvatnog sna naš mozak ne može efikasno funkcionisati. Zbog toga osobe s demencijom često pate od poremećaja sna, piše Healthline.

Dok spavamo, naš limfni sistem ulazi u potpunu akciju kako bi očistio proteine i toksine, kazao je doktor Alon Y. Avidan, direktor UCLA centra za poremećaje spavanja i profesor na odjelu neurologije na Medicinskoj školi David Geffen na UCLA.

“Ovi proteini su toksični za ćeliju, za neuron, pa njihovo nagomilavanje može dovesti do upale i degeneracije tih neurona u mozgu koji vremenom mogu doprinijeti Alzheimerovoj demenciji. Ne možemo reći da ako spavate 4 sata noću, da ćete za 20 godina razviti Alzheimerovu demenciju. To još niko nije pokazao. Međutim, ono što mi govorimo je da postoji trend”, kazao je on.

Svoje mišljenje kazala je i doktorica Heather Snyder, dopredsjednica Alzheimerove asocijacije medicinskih i naučnih operacija.

“Poremećaj spavanja može povećati rizik od Alzheimerove bolesti i demencije u kasnijem životu ili su čak rani znak ovih bolesti”, izjavila je Heather.

Stručnjaci se slažu da je potrebno još istraživanja da bismo shvatili vezu između sna i demencije.

“Loš san može dovesti do anksioznosti, depresije, lošeg pamćenja i degenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i demencije. To se može desiti posebno ako imamo osnovni poremećaj spavanja ili ne spavamo dovoljno dugo”, konstatovali su ljekari.

 

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/klix.ba

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

NAJNOVIJE

Na Vrh
Loading...