Bez obzira da li postite za vrijeme vaskršnjeg posta ili ne, som je uvijek dobra ideja za ručak. Danas vam donosimo recept kako da napravite filete soma.
Sastojci:
- nekoliko fileta soma
- 2 mrkve
- 100 g riže
- 1 veza mladog crnog luka
- soli, bibera
- 1 kašičica crvene mljevene paprike
- 2 kašike kukuruzovog brašna
- bijeli luk
- peršunov list
- ulje
Priprema:
Na ulju propržiti sitno nasjeckan mladi luk i mrkvu, rižu i tri šolje vode pa kuvati na tihoj vatri. Pred kraj dodati so i biber i list peršuna. Ribu soma filete isjeći na komade pa je malo krpom osušiti i upiti višak vode. Posuti bijelim lukom u granulama. Na foliju staviti dvije kašike kukuruzovog brašna, suvog začina i soli, crvene mljevene paprike i sve izmiješati. Kroz to dobro provući i pritisnuti ribu sa svih strana. Pleh obložiti uljem pa svako parče umočiti u ulje u tepsiji sa jednom stranom i redati jedno do druge. Na kraj istresti rižu pa rasporediti. Peći na 210 stepeni C oko 25-40 min da lijepo porumeni.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com
