Potrebni sastojci za pastu sa povrćem:
1 kg tikvica
400 g tjestenina po želji
400 g čeri paradajza
10 g svježeg bosiljka
3 kašike maslinovog ulja
34 čena bijelog luka
so, biber
100 g parmezana
Priprema:
Skuhajte tjesteninu, dva minuta kraće nego što piše u uputstvu. Dok se ona kuha, u tavi zagrijte jednu kašiku maslinovog ulja. Na ulju pržite tikvice isjeckane na komadiće, oko pet minuta, pa ih prebacite u činiju. U istu tavu ubacite drugu kašiku maslinovog ulja, a zatim i opran, očišćen i prepolovljen čeri paradajz, pa pržite oko tri minuta. Dodajte nasjeckan bijeli luk i pržite oko minut. Sada stavite i preostalu, treću kašiku maslinovog ulja, skuhanu tjesteninu, pržene tikvice i narendan sir. Sve dobro promiješajte, posolite, pobiberite, a potom pospite nasjeckanim bosiljkom. Servirajte uz sezonsku salatu.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com