Gastro

Ispecite francuski hljeb

Ako želite ispeći francuski hljeb potrebni su vam sljedeći sastojci:

1/2 svježeg kvasca

2,5 šolje mlake vode

1 kašika žutog šećera

2 kašike soli

1/3 šolje ulja

6,5 šolja brašna

Priprema

1. U činiju u kojoj ćete mijesiti sipajte brašno i so i promiješajte. Napravite udubljenje i sipajte mlaku vodu, ne sve, tek toliko da napunite udubljenje koje ste napravili.

Dodajte ulje, šećer i kvasac i stavite par minuta da se kvasac digne.

2. Počnite da mijesite, možete kašikom dodajte vodu koju ste izmerili. Tijesto treba da bude mekše. Kada ste ga zamijesili ostavite makar 10 minuta, da odmori.

3. U originalnom receptu tijesto se dijeli na tri dijela, definitivno može i na 2. Svaki dio razvucite oklagijom na pravougaonik, ne trebate biti posebno pedantni. I onda ga urolajte. Oštrim nožem zasijecite gornju površinu i prebacite u pleh sa papirom za pečenje.

4. Pecite 20-30 minuta na 200°C ili dok ne dobije finu boju. Isto tako ga možete premazati jajetom, ali ako ne želite onda umjesto toga može ukusni susam.

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh