Autori studije pozvali su na više istraživanja o mesu peradi prije preporuka o njegovom unosu zbog toga što se studijom nije analizrao način pripreme mesa peradi
Konzumiranje crvenog i prerađenog mesa povezano je s većim izgledima za srčane bolesti i smrt, pokazuje nova velika studija.
Prema tom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine, konzumiranje dva mala obroka crvenog ili prerađenog mesa sedmično povezano je s tri do sedam posto većim rizicima od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara te tri posto većim rizikom od smrti od svih uzroka. Dva obroka sedmično od mesa peradi također su povezana s većim rizikom od srčanih bolesti, no ne i sa sveukupno većim mortalitetom, navodi se u studiji koju su proveli naučnici s medicinskog fakulteta Feinberg na Northwestern University.
Autori studije pozvali su na više istraživanja o mesu peradi prije preporuka o njegovom unosu zbog toga što se studijom nije analizrao način pripreme mesa peradi, naprimjer je li meso bilo s roštilja ili prženo. Konzumiranje ribe nije bilo povezano s negativnim zdravstvenim posljedicama.
Zaključci su u skladu s ranijim istraživanjima koja su povezala meso s negativnim posljedicama po zdravlje no mogu djelovati kao iznenađenje nakon izvješća objavljenog u oktobru u časopisu Annals of Internal Medicine, po kojem ne postoje dostatni dokazi za preporuke ljudima da smanje unos mesa.
Neki stručnjaci za javno zdravlje doveli su u pitanje tačnost tih zaključaka a neke od autora toga izvještaja kasnije se prozvalo zbog toga što nisu otkrili svoje ranije veze s industrijom koja je finansirala njihove ranije projekte. Taj izvještaj uradili su naučnici sa sveučilišta Dalhousie, Nova Scotia i kanadskog sveučilišta McMaster. Takvi suprostavljeni zaključci mogu paralizirati potrošače koji nastoje donijeti zdrave odluke, potkopavaju vjeru u nauku o prehrani i mogu potaknuti neke da se bace bez sustezanja na steakove i burgere.
Norrina Allen, epidemiologinja i pedijatrica s medicinskog fakulteta na Northwesternu i voditeljica studije ističe da taj izvještaj i njena studija odgovaraju na različita pitanja. Njena studija ispitala je imaju li ljudi koji jedu više mesa veću vjerovatnoću razboljeti se i umrijeti dok je oktobarski izvještaj analizirao raspoložive podatke kako bi utvrdilo postoje li dostatni dokazi da smanjeni unos mesa rezultira dobrobitima za zdravlje. Allen kaže kako se nada da će ljudi umjereno konzumirati crveno i prerađeno meso te nastojati konzumirati više voća i povrća te cjelovitih žitarica, prenosi Hina.
Gotovo 30.000 muškaraca i žena bilo je obuhvaćeno studijom sveučilišta Northwestern, koja je pratila ispitanike iz šest različitih dugoročnih istraživanja i do 30 godina.
U odnosu na ranija istraživanja ovo je otišlo par koraka dalje u nastojanju da izluči utjecaj mesa praćenjem faktora rizika kod pojedinaca i drugih aspekata prehrane svakog pojedinog ispitanika, dodaje Allen. Iako je povećanje rizika od dva obroka sedmično malo, rizik raste što osoba konzumira više crvenog mesa, pokazuje studija. Studija je imala nekoliko ograničenja od kojih je veće bilo to da se oslanjajala podatke ispitanika o tome što su jeli mjesec dana prije početka istraživanja, a nisu uzete u obzir eventualne promjene prehrane u godinama nakon toga. Ispitanici su prosječno praćeni 19 godina. Allen ističe kako je zanimljivo da postoji značajna veza između zdravlja ispitanika te njihove smrti s onim što je činilo njihovu prehranu prije više desetaka godina.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/fokus.ba